HILVERSUM - Een 'feestbeestje'. Máxima nam het woord zelf in de mond, vrijdagavond tijdens het interview dat de NOS met haar en Willem-Alexander had. Ze weet dat ze zo is overgekomen in de eerste filmbeelden die van haar in Nederland te zien waren.

Ze is inmiddels wel ouder geworden, zei ze, maar het is niet helemaal weg. "Ik ben Latijns en ik blijf Latijns qua een paar dingen van mijn cultuur. Ik dans, en ik zal blijven dansen. En ik zal blijven zingen."

Ze leert Alexander ook dansen: "Ik probeer hem altijd te duwen. Die heupen zijn een beetje strak, maar hij kon het wel. Het gaat." De sfeer tijdens het interview met het duidelijk tot over de oren verliefde stel was zichtbaar ontspannen. Bruid en bruidegom vertelden uitgebreid over het aanzoek (Alexander had de champagne en rozen al klaargezet).

De Prins van Oranje kon ondanks al zijn repetities niet naar zijn zin uit zijn woorden komen. Maar uiteindelijk is het neergekomen op iets in de trant van: "Ik vraag dit voor de eerste keer in mijn leven en de enige keer in mijn leven." Hij stelde de vraag in het Engels, want hij moest er niet aan denken dat Máxima zou vragen: "Wat?!"

Na hun eerste ontmoeting in Sevilla heeft het paar diverse keren urenlang met elkaar gebeld en er kwam een afspraak tot stand in New York, de toenmalige woonplaats van Máxima. Máxima kon zich niet goed meer voorstellen hoe Alexander eruit zag. "Ik moet zeggen, ik was zo zenuwachtig toen hij belde en ik opendeed. En daar was hij."

Haar ouders vroegen aanvankelijk of een onafhankelijke vrouw als zij niet gek geworden was, om op iemand als Alexander verliefd te worden. Toen ze hem hadden leren kennen, begonnen ze er anders over te denken.

De Prins van Oranje begrijpt het: "Het zou gek zijn als ouders staan te juichen als ze horen dat hun dochter met iemand als ik aankomt." Voor de eerste ontmoeting met Beatrix en Claus was Máxima ook zenuwachtig, maar uiteindelijk had ze niet het gevoel dat ze op 'examen' kwam.

Bijna vier miljoen mensen hebben naar het interview gekeken. Volgens de NOS betekent dit dat meer dan een kwart van alle Nederlanders het interview met Paul Witteman en Maartje van Weegen heeft gezien. De mensen gaven het programma een waarderingscijfer van 7,5.

/DOSSIERMáxima