
Twee arrestaties voor lekken vanuit AIVD
Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag.
Politie en justitie vermoeden dat beide verdachten de afgelopen maanden tot twee keer toe geheime informatie aan een journaliste van de krant hebben gegeven. Dat leidde tot twee publicaties, stelt het OM.
Het gaat om het artikel 'AIVD faalde rond Irak' van 28 maart en om het artikel 'Dalai Lama bedreigd', dat op 4 juni verscheen.
Oorlog
In het eerste artikel werd gemeld dat de AIVD in de aanloop van de oorlog tegen Irak het kabinet op het verkeerde been had gezet. Dat zou de inlichtingendienst hebben gedaan door ''klakkeloos buitenlandse inlichtingenrapporten'' te hebben overgenomen, zonder de informatie te verifiëren.
Hierdoor ontstond de indruk dat het regime van Saddam Hoessein de beschikking had over massavernietigingswapens.
Dalai lama
In het tweede artikel meldde De Telegraaf dat de beveiliging van de dalai lama flink was opgeschroefd, nadat hij in Nederland was aangekomen voor een driedaags bezoek. Op gezag van goed geïnformeerde bronnen stelde de krant dat er sprake was van serieuze bedreigingen uit 'Chinese hoek'.
Documenten
De rechter-commissaris heeft donderdag vermoedelijk staatsgeheime documenten van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) aangetroffen in de woning van een Telegraaf-journaliste en in de woning van de twee andere verdachten in de AIVD-lekzaak.
Dat laat het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag weten.
De rechter moet volgens een woordvoerster nog definitief oordelen of de stukken terecht in beslag zijn genomen en of het daadwerkelijk om staatsgeheime documenten gaat.
Onderzoek
De huiszoekingen werden donderdag gedaan na de arrestatie van een medewerker van de AIVD en een oud-medewerker. Zij worden verdacht van het lekken van de geheime informatie aan verslaggeefster Jolande van der Graaf. De journaliste weigerde vlak voor de doorzoeking de stukken zelf aan justitie te overhandigen.
De rechter-commissaris heeft de in beslag genomen documenten voorlopig opgeslagen in een kluis. Van der Graaf heeft een week om bezwaar tegen de inbeslagname in te dienen.
De rechter moet nu eerst beslissen of en zo ja welke van deze stukken justitie mag gebruiken in dit onderzoek.
De twee aangehouden verdachten zijn in beeld gekomen, door een intern onderzoek van de inlichtingendienst, zegt een woordvoerster van de AIVD. Het gaat alleen om deze twee personen.
Woedend
Hoofdredacteur van de Telegraaf, Sjuul Paradijs, is woedend over de inval: ''Na de schandalige gijzeling van twee Telegraaf-verslaggevers in 2006 heeft het Openbaar Ministerie (OM) helemaal niets geleerd.
Opnieuw wordt een journalist in de persoonlijke levenssfeer ernstig geraakt in een poging om een lek van de AIVD te achterhalen. Dit is de zoveelste aanval op de persvrijheid.''