DEN BOSCH - Nog drie maanden mag justitie de 59-jarige zwemleraar Benno L. uit Den Bosch vasthouden, bepaalde de raadkamer van de rechtbank in Den Bosch woensdag.

Zijn advocaat Pieter van der Kruijs betoogde eerder op de dag nog dat justitie geen grond had om L. in de cel te laten, omdat zij hem niet van verkrachting verdenkt.

Bijna honderd meisjes tussen de zes en zestien jaar oud zijn de afgelopen jaren slachtoffer geworden van de zwemleraar, vermoedt het Openbaar Ministerie (OM).

Of het gaat om (uitsluitend) verstandelijk beperkte meisjes is nog onduidelijk. Burgemeester Ton Rombouts van Den Bosch sprak echter eerder van kwetsbare kinderen.

Verkrachting

L. zou hen seksueel hebben misbruikt, maar niet bij hen zijn binnengedrongen. Van verkrachting zou dan ook geen sprake zijn.

Wel legde hij volgens het OM de meisjes vast op tienduizenden foto's en video's, die allen seksueel getint zouden zijn.

Op veel afbeeldingen staat de verdachte terwijl hij seksuele handelingen verricht met een slachtoffertje, op andere zijn alleen de meisjes te zien.

Achttien jaar gaf de Bosschenaar zwemles aan kinderen met een handicap of watervrees. Hij heeft in die jaren honderden leerlingen gehad.

Juridisch

Raadsman Van der Kruijs vindt dat juridisch gezien er geen reden was om zijn cliënt gevangen te houden. Er zou immers geen sprake zijn van een misdrijf waarop twaalf of meer jaren celstraf staat.

Daarmee zou een reden voor verlenging van het voorarrest zijn vervallen. Ook bestaat geen kans op herhaling als L. vrij zou komen, omdat hij niet meer als zwemleraar werkzaam is, aldus Van der Kruijs.

Maatschappij

De advocaat realiseerde zich wel dat de maatschappij het niet zou hebben geaccepteerd als de rechtbank zijn cliënt had vrijgelaten.

De rechtbank besloot in weerwil van de stelling van de advocaat dan ook dat L. de maximale periode voor voorlopige hechtenis, negentig dagen, mag worden vastgehouden.

Onzekerheid

Behalve door maatschappelijke onrust kenmerkt de zaak zich door de onzekerheid waarin veel ouders altijd zullen blijven. Het gaat om honderden mensen met kinderen die les van L. hebben gehad, maar die niet op zijn afbeeldingen voorkomen.

Ook zullen veel mensen onnodig ongerust zijn gemaakt, omdat niet duidelijk is wanneer Benno L. zou zijn begonnen met zijn pedofiele handelingen.

Ouders

Ouders die weten dat hun kind op beelden van L. voorkomt, weten waar ze aan toe zijn, zei Jan Wassenaar van de GGD. Volgens hem kan een plotselinge grote verandering in het gedrag van een kind een duidelijk signaal zijn van misbruik.

Maar het kan ook zijn dat sommige kinderen het gedrag van de zwemleraar niet als een inbreuk hebben ervaren. Verder kan afwijkend gedrag ook door iets anders veroorzaakt worden.

Verhoor

Of de politie zich moet toeleggen op het verhoren van de kinderen, is nog niet duidelijk. Het ondervragen van veel (verstandelijk gehandicapte) kinderen is een 'megaklus', zoals politiechef Wilbert Paulissen het verwoordde.

Mogelijk is de politie nog vier maanden tot een half jaar bezig met het strafrechtelijk onderzoek naar Benno L.

De ongeveer honderd agenten die eraan werken, proberen momenteel vooral om alle meisjes op de foto's en videobeelden te identificeren.