JERUZALEM - Israël heeft vergeldingsacties uitgevoerd voor de zelfmoordaanslagen in Tel Aviv en Jeruzalem. Israëlische gevechtsvliegtuigen vuurden woensdagochtend ten minste een raket af op Gaza-stad. Het huis van Mahmoud al-Zahar, een leider van de militante organisatie Hamas, werd daarbij geraakt.

Al-Zahar was een van de 25 gewonden. Zijn zoon was een van de drie doden die bij de aanval vielen. Hamas zit waarschijnlijk achter de zelfmoordaanslagen van dinsdag in Israël, waarbij vijftien mensen werden gedood.

Tel Aviv

De eerste Palestijnse zelfmoordaanslag was aan het einde van de middag nabij Tel Aviv. Een 19-jarige Palestijn blies zichzelf op bij een bushalte van de grote militaire basis Tzrifin en sleurde zeven Israëlische militairen mee de dood in. Er vielen ongeveer dertig gewonden, van wie er zeker tien slecht aan toe zijn.

Vijf uur later volgde de tweede zelfmoordaanslag bij een pas geopend café in West-Jeruzalem. Een beveiligingsbeambte van Café Hillel in een drukke uitgaansstraat wist de dader tegen te houden bij de ingang, waarop de zelfmoordenaar explosieven bij de deur tot ontploffing bracht.

Het dodental, inclusief de zelfmoordenaar, is opgelopen tot acht. Een van de zwaargewonden overleed in de nacht van dinsdag op woensdag. Er vielen ongeveer veertig gewonden.

Veiligheidsmaatregelen

De veiligheidsmaatregelen zijn nog verder opgeschroefd na de dubbele zelfmoordaanslag. Langs de scheidslijn tussen Israël en de Westelijke Jordaanoever zijn meer Israëlische militairen geposteerd. In Israël zelf worden de toegangswegen naar grote steden, winkelcentra, bushaltes en scholen zeer scherp in de gaten gehouden.

De Israëlische veiligheidsdiensten waren voor de zelfmoordaanslagen al in de hoogste staat van paraatheid gebracht na de mislukte Israëlische moordaanslag afgelopen weekeinde op de geestelijk leider van Hamas, sjeik Yassin. De Palestijnse terreurgroep kondigde aan hard te zullen terugslaan. "De poorten van de hel zijn open", zei een Hamaslid eerder.

Onrust in Gaza-stad

Nieuwszender al-Jazeera zond een verklaring van Hamas uit waarin de aanslagen werden opgeëist. "Het moment is gekomen voor de zionisten om de prijs te betalen voor hun misdaden tegen het Palestijnse volk". In een wijk van Gaza-stad waar veel Hamas-sympathisanten wonen, gingen dinsdagavond honderden mensen de straat op om de zelfmoordaanslagen te vieren.

Reactie Qurei

De Palestijnse Autoriteit nam dinsdag nadrukkelijk afstand van het nieuwe geweld. Beoogd premier Ahmed Qurei veroordeelde de aanslagen scherp. "Dit is zeer slecht", zo zei hij dinsdag in een interview met The Jerusalem Post. Qurei heeft woensdagochtend Israël opgeroepen de onderhandelingen te heropenen om zo een einde te maken aan het geweld.

Een Israëlische regeringswoordvoerder haalde dinsdag fel uit naar de Palestijnse president Arafat. Volgens de zegsman heeft Arafat zijn eigen regering dwars gezeten om op te treden tegen extremistische groepen als Hamas.

Sharon terug uit India

De Israëlische premier Sharon zet voortijdig een punt achter zijn bezoek aan India in verband met de zelfmoordaanslagen. Het bezoek zou aanvankelijk tot donderdag duren, maar Sharon heeft besloten woensdag naar zijn land terug te keren.

Ook de Amerikaanse president Bush heeft de aanslagen dinsdag in Israël scherp veroordeeld. Woordvoerder Scott McClellan van het Witte Huis zei dat door de acties opnieuw duidelijk is geworden dat het terrorisme moet worden bestreden.