WILLEMSTAD - De autoriteiten op de Nederlandse Antillen verwachten een redelijke opkomst bij de parlementsverkiezingen. Omstreeks twee uur vrijdagmiddag had op Curaçao circa 20 procent van de kiesgerechtigden zijn stem uitgebracht. Dit cijfer wijkt niet veel af van voorgaande verkiezingen, aldus gezaghebber L. Richards-Dindial.

De stemlokalen blijven open tot zeven uur. In de late middaguren wordt de echte drukte verwacht. Overheidsdiensten, winkels en bedrijven zijn vrijdagmiddag gesloten om het personeel de gelegenheid te geven naar de stembus te gaan.

Ruim 121.000 kiesgerechtigden op Curaçao, Bonaire, Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius kunnen hun politieke voorkeur kenbaar maken. Verspreid over de vijf eilanden dingen 23 partijen mee naar de 22 zetels in de Staten (het parlement).

Op Curaçao wordt voor het eerst elektronisch gestemd. Op de overige eilanden wordt het rode potlood nog gebruikt. Twee stemmachines bleken vrijdagochtend vroeg niet goed te functioneren. Zij zijn vervangen door reserve-exemplaren.

Bij de burgerlijke stand op Curaçao stonden vrijdag lange rijen mensen die hun stemkaart moesten afhalen. De kaarten zouden alle per post worden bezorgd, maar 3500 stuks bleken onbestelbaar. De stemkaart kan tot het laatste moment bij de burgerlijke stand worden opgehaald.

De uitslag van de verkiezingen wordt omstreeks drie uur vrijdagnacht (Nederlandse tijd) verwacht.