AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam heeft woensdag de 20-jarige A.S. veroordeeld tot een werkstraf van 30 uur vanwege het met de dood bedreigen van ambulancepersoneel in september vorig jaar.

Ook kreeg S. een gevangenisstraf van dertig dagen opgelegd, waarvan veertien voorwaardelijk.

Omdat S. vorig jaar al zestien dagen in voorarrest heeft gezeten, hoeft hij niet opnieuw de cel in. Het vonnis is gelijk aan de straf die het Openbaar Ministerie (OM) had geëist.

S. bedreigde de hulpverleners nadat zijn 15-jarige broertje was neergestoken in de wijk Geuzenveld in Amsterdam-West. Het ambulancepersoneel probeerde te midden van tientallen nieuwsgierigen het leven van de tiener te redden.

S. baande zich met een ander broertje een weg door die menigte. Toen de ambulancemedewerkers hun te verstaan gaven dat zij ruimte nodig hadden om hun werk te kunnen doen, zou S. hebben gezegd: ''Als hij doodgaat, maak ik jou dood.''

Herinneren

Tijdens de behandeling van de zaak zei S. zich niets van de bedreiging te kunnen herinneren. Na het incident legde ambulancepersoneel in de hoofdstad enige uren het werk neer, omdat de hulpverleners de bedreigingen zat waren.

De zaak van S. werd eerder deze maand behandeld tijdens een speciale themazitting waarin verdachten van geweld tegen mensen met een publieke functie aan bod kwamen.

Het OM eiste in die zaken steeds een hogere straf dan in 'gewone' zaken, omdat deze kwetsbare beroepsgroepen volgens justitie extra bescherming verdienen.