EMMELOORD - De Nederlandse Moslim Partij (NMP) doet volgend jaar mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. Dat zei voorzitter Henny Kreeft uit Emmeloord woensdag.

De NMP mikt op zetels in de Noordoostpolder, Almere en Amsterdam.

De partij van Kreeft bestaat sinds 2007 en heeft nu een bestuur samengesteld met daarin allochtonen en autochtonen, mannen en vrouwen.

De vrouwen zijn een bewuste keuze, stelt de frontman. ''Want volgens de islam zijn vrouwen gelijk aan mannen. Dat is één vooroordeel dat we uit de weg willen ruimen.''

Positiever imago

De NMP wil zorgen voor een positiever imago van de islam. ''Wij streven naar een samenleving die zich kenmerkt door islamitische waarden en normen. Maar die zijn niet zo veel anders dan de waarden en normen van de doorsnee-Nederlander'', zegt Kreeft.

Hij noemt als voorbeelden gerechtigheid, solidariteit, barmhartigheid, respect en vredelievendheid.

Kreeft: ''Wij verwerken deze uitgangspunten momenteel in ons partijprogramma. Daarna treden we actief naar buiten als partij om leden te werven in heel Nederland.''

Tweede Kamerverkiezingen

De NMP wil in twintig gemeenten zetels halen en Kreeft hoopt ook in de toekomst mee te kunnen doen aan de Tweede Kamerverkiezingen.

De Emmeloorder bekeerde zich in de jaren negentig tot de islam en was in het verleden actief voor D66, de Lijst Pim Fortuyn en de lokale partij ONS Noordoostpolder.