AMSTERDAM – Het kabinet moet de jeugd excuses aanbieden vanwege het paniek zaaien over de seksualiserende samenleving.

Dat stelt D66-Kamerlid Boris van der Ham tegenover NU.nl. Woensdagochtend vergadert de Tweede Kamer hierover met de ministers Plasterk en Rouvoet.

“Vanuit dit kabinet wordt voorgehouden dat de jeugd helemaal is losgeslagen”, stelt de D66-parlementariër. “Uit onderzoeken blijkt echter keer op keer dat dit heel erg meevalt.”

Vorig jaar sprak minister van Jeugd en Gezin Rouvoet uit dat er ‘een generatie op het spel’ staat.

Hij hekelde de ruilseks, waarbij een meisje wordt gezien als gebruiksartikel.

Excessen

Volgens Van der Ham is het wel belangrijk de excessen aan te pakken, maar is het toch vooral belangrijk dat seks bespreekbaar is.

“Op scholen is voor de meeste jongeren seks het belangrijkste gespreksonderwerp. Zij weten heus wel wat ze doen en willen niet door dit kabinet als probleem worden gezien.”

Onderzoeken

De D66’er stelt verder dat er genoeg onderzoeken zijn waaruit blijkt dat het heel erg meevalt met het uit de band springen van de jeugd.

“De leeftijd waarop jongeren voor het eerst seks hebben is de afgelopen tien jaar nauwelijks gedaald.”

“Bovendien is het effect van vrouwonvriendelijke videoclips op MTV heel beperkt.”

Groepen

Volgens het D66-Kamerlid zorgt het opkloppen van het probleem ervoor dat er binnen bepaalde groepen helemaal niet over seksualiteit gesproken wordt.

“Binnen streng-christelijke en streng-islamitische families werd al weinig over seks gesproken. Dat zal nu alleen maar minder worden, omdat hen een spookbeeld wordt voorgeschoteld.”

Juist dan ontstaan er problemen volgens Van der Ham. “Bijvoorbeeld kinderzwangerschappen. Vanwege een gebrek aan seksueel debat.”

Meebuigen

Van der Ham verwijt vooral Onderwijsminister Plasterk dat hij te makkelijk met de christelijke koers van Rouvoet meegaat.

“Van Rouvoet is vanuit zijn achtergrond bekend wat hij vindt. Plasterk buigt mee met deze morele koers.”

Paniekverhalen

Plasterk zei tijdens het debat er niet over te peinzen excuses te maken. Hij zegde toe een conferentie te organiseren over seks in de media.

Rouvoet wilde woensdag eveneens niets terugnemen. Er is een probleem met de moraal, zei hij.

Ook als het in aantallen geen omvangrijk probleem is, moet er toch voor worden gewaarschuwd: ''Aandacht voor de excessen en het probleem niet groter maken.''

We hebben nu eenmaal te maken met een jeugd die veel informatie over seks via pornografisch materiaal opdoet, aldus de bewindsman.