AMSTERDAM – PVV-leider Geert Wilders nuanceert zijn uitspraken over de uitzetting van miljoenen moslims. Hij verkondigde afgelopen weekend dat alle moslims die zich schuldig maken aan criminaliteit, of over de jihad of sharia nadenken, Europa uit moeten.

Een kanttekening die nu door de PVV bij deze uitspraken geplaatst wordt is dat alleen criminele moslims met een dubbele nationaliteit uitgezet moeten worden, meldt De Pers.

Bovendien zouden daarnaast alleen moslims weg moeten die de sharia nastreven, een dubbele nationaliteit hebben én een assimilatiecontract weigeren te tekenen.

Uitzettingsbeleid

Dit betekent dat het door hem gewenste uitzettingsbeleid op veel minder mensen van toepassing is. Afgelopen weekend was zijn boodschap aan alle moslims met verkeerde ideeën nog: “Wij pakken je de Nederlandse of Deense nationaliteit af en sturen je weg.”

Wilders was niet bereid te reageren op de nuancering.

Assimilatiecontract

Het assimilatiecontract is een oud idee van Wilders waarin moslims verklaren niet na te denken over bijvoorbeeld de sharia.

Het contract botst met een ander idee van Wilders. Volgens hem mogen moslims onder een niet-islamitisch bewind liegen en bedriegen van hun geloof. Het contract zou dan dus geen betekenis hebben.