BRUSSEL - Een journalist van de Vlaamse commerciële televisiezender VTM heeft 3 januari Marc Dutroux, die van het verkrachten en vermoorden van een onbekend aantal meisjes wordt verdacht, opgezocht in zijn cel. Hij deed dat samen met de liberale senator Dedecker.

De Belgische minister van Justitie Verwilghen vindt dit bezoek onaanvaardbaar. Hij heeft een administratief en disciplinair onderzoek gelast tegen de gevangenisdirectie, die de senator toestemming had gegeven voor het bezoek, zo liet zijn woordvoerder vrijdag weten.

Dutroux zit al bijna 5,5 jaar in voorarrest in de gevangenis van Aarlen. Dedecker zei in het VTM-journaal dat hij vorig jaar een brief van Dutroux had gekregen waarin stond dat hij een belangrijke verklaring wilde doen.

De senator zei dat hij de minister van Justitie toestemming had gevraagd voor het bezoek. De minister heeft deze volgens hem gegeven. Hij mocht zich laten vergezellen van een getuige. Dedecker nam een medewerkster mee, plus de VTM-journalist Thomas Van Hemeledonck van de rubriek Telefacts.

De laatste deed zich tegenover de gevangenisdirecteur voor als Dedeckers chauffeur, waarop hij ook werd binnengelaten. Volgens de journalist vroeg de directeur hem vervolgens of hij ook Dutroux wilde bezoeken. Daarmee stemde hij in. De VTM-man hoefde alleen zijn identiteitsbewijs te tonen.

Hij werd niet gefouilleerd en hoefde alleen een metaaldetector te passeren, terwijl Dutroux de zwaarst bewaakte gevangene van België heet te zijn.