UTRECHT - In de Utrechtse wijk Zuilen-Oost heeft de politie zondag de eerste aanhoudingen verricht sinds de instelling van een samenscholingsverbod. Inwoners van de wijk hebben al langer last van een groep van circa veertig rondhangende jongeren.

Sinds donderdag is er voor 27 jongeren een samenscholingsverbod van kracht. Twee jongens zijn zondagavond aangehouden voor het samenscholen in Zuilen-Oost, aldus de politie dinsdag.

Een 20-jarige man uit Utrecht, voor wie het verbod geldt, stond samen met zes anderen op de Doornburglaan.

Een 16-jarige jongen uit Utrecht hield zich later op de avond met zes jongeren op in de Zwanenvechtlaan. Beiden zijn opgepakt en hebben de nacht doorgebracht in de cel. Met een dagvaarding op zak zijn de twee maandag vrijgelaten.

Politietoezicht

De gemeente Utrecht heeft in de Utrechtse wijken Kanaleneiland-Noord en Zuilen-Oost een samenscholingsverbod ingesteld. Ook is er extra politietoezicht en zijn er straatcoaches actief.

De maatregelen zijn nodig omdat buurtbewoners zich onveilig voelen in de wijken en eerder dit jaar een lesbisch stel en een transseksueel zijn weggepest uit Zuilen-Oost door jongeren.

Volgens burgemeester Aleid Wolfsen is het sinds het invoeren van het samenscholingsverbod al een stuk rustiger in de wijk, zo zei hij dinsdag in de commissievergadering van de gemeente.