TEHERAN - Zeker zeven personen zijn doodgeschoten in de Iraanse hoofdstad Teheran in de buurt van een betoging tegen de herverkiezing van de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad.

Een aantal andere mensen zou gewond zijn geraakt.

Dat hebben Iraanse staatsmedia dinsdag gemeld. Volgens de staatsradio vielen betogers maandag aan het eind van een betoging tegen de ultraconservatieve Ahmadinejad een militaire post aan bij het Azadiplein met het doel wapens te bemachtigen.

Fraude

Honderdduizenden mensen gingen maandag in Teheran de straat op. Ze stelden dat bij de presidentsverkiezingen fraude is gepleegd, waardoor de hervormingsgezinde oppositieleider Mir Hossein Mousavi zou hebben verloren.

Een andere hervormingsgezinde politicus, de voormalige vicepresident Mohammed Ali Abtahi, is dinsdag gearresteerd. Dat liet het kantoor van Abtahi weten. De medewerkers van de voormalige vicepresident zeiden niet waarom de hervormer is opgepakt.

Veiligheid

Al dagenlang protesteren honderdduizenden mensen in het land tegen de herverkiezing van Ahmadinejad. De president zelf is naar Rusland gevlogen voor een internationale conferentie over veiligheid.

Uitslag

De Raad van Hoeders in Iran weigert de uitslag van de presidentsverkiezingen van Iran te annuleren.

De Raad van Hoeders is wel bereid tot een hertelling van stemmen die zijn uitgebracht. De Raad van Hoeders neemt de stap als het aanwijzingen vindt voor onregelmatigheden.

Het gaat dan om een hertelling in gebieden waar de uitslag door de oppositie wordt betwist, aldus Iraanse staatsmedia.

Obama

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zich maandagavond ernstig verontrust getoond over het geweld. Hij zei ook dat het aan het Iraanse volk is zijn eigen leiders te kiezen.

Volgens Obama is de wereld geïnspireerd door de Iraanse demonstranten, die zich verzetten tegen de verkiezingsuitslag en de machthebbers beschuldigen van fraude. De autoriteiten treden echter met harde hand op tegen de betogers.

De vrijheid van meningsuiting en het democratische proces dienen te worden gerespecteerd, benadrukte Obama in zijn eerste publieke reactie op de jongste politieke ontwikkelingen in de streng islamitische republiek.

Onrust in Iran