DENPASAR - Een rechtbank in de Indonesische stad Denpasar heeft woensdag Imam Samudra, het brein achter de bloedige aanslagen op Bali, ter dood veroordeeld. Door de bomaanslagen op twee nachtclubs in de badplaats Kuta kwamen op 12 oktober 2002 202 mensen om.

De militante moslim was aangeklaagd voor het beramen, organiseren en uitvoeren van de terreurdaden. Zo zou hij onder meer voor de springstof hebben gezorgd en de daders hebben samengebracht.

Imam Samudra riep Allah Akbar (Allah is groot) toen hij de rechtszaal in Denpasar op Bali betrad. Hij bedankte vorige maand de aanklagers, omdat ze tegen hem de doodstraf hadden geëist. Hij zei dat zijn executie hem dichter bij God zou brengen.

De 33-jarige Samudra verdedigde in een eerdere zitting zijn gebrek aan berouw over de aanslagen. "De oorlog tegen Amerika is een strijd tegen het kwaad, tegen tirannie en tegen terrorisme. Het is een heilige oorlog volgens de weg van Allah. Berouw over een oorlog tegen Amerika en zijn bondgenoten, staat gelijk aan berouw over een oorlog tegen rechtvaardigheid", aldus Samudra.