AMSTERDAM - De PvdA is er tijdens de campagne voor de Europese verkiezingen niet in geslaagd haar boodschap goed over te brengen.

Na de campagne begrepen minder kiezers iets van de visie van de partij dan ervoor. Dat blijkt uit onderzoek van het Center for Politics and Communication van de Universiteit van Amsterdam.

Directeur van het centrum en hoogleraar politieke communicatie Claes de Vreese bevestigde maandag een bericht hierover in De Pers.

Aan het begin van de campagne vond 9 procent van de kiezers dat de PvdA de eigen boodschap goed overbracht. Erna was dat nog maar 5 procent.

Studie

Het onderzoek van de UvA was onderdeel van een internationale studie in vier landen. De PvdA was de enige partij waarvan de campagne een negatief effect had op de kiezer. ''Dat is best wel een knappe prestatie'', vindt De Vreese.

Volgens de hoogleraar was de slechte prestatie onder meer te wijten aan tegenstrijdige signalen die de PvdA afgaf. Terwijl het verkiezingsprogramma vrij kritisch was over de Europese integratie, was de pro-Europese Thijs Berman lijsttrekker.

PVV

Uit het onderzoek blijkt verder dat de PVV er wel in slaagde de eigen boodschap over te brengen. Voor de campagne vond 7 procent van de kiezers dat de partij haar visie goed overbracht, erna was dat 19 procent.

Bij D66 steeg het percentage kiezers dat de boodschap helder vond van 6 tot 8. GroenLinks kende een stijging van 4 tot 5 procent. Bij CDA en VVD was het percentage voor en na de verkiezingen ongeveer 6.

Andere landen

Overigens deden de Nederlandse partijen het slecht in vergelijking met hun collega's in andere landen. Daar vond soms wel 30 procent van de ondervraagden de boodschap van de winnende partijen helder.

Volgens De Vreese komt dat doordat er de afgelopen jaren in Nederland geen debat is geweest over de Europese integratie. Dit terwijl de politiek dat na het referendum over de Europese grondwet wel had beloofd.

''De boodschappen van de politieke partijen zijn gewoon niet helder in de ogen van de kiezer, want sinds 2005 is er eigenlijk niet meer gesproken over de Europese integratie.''

Verlies

De PvdA verloor bij de verkiezingen vier van de zeven zetels in het Europees Parlement. Een werkgroep onder leiding van staatssecretaris Sharon Dijksma (Onderwijs) gaat de nederlaag analyseren.

Het onderzoek waar de UvA aan meedeed vond ook plaats in Denemarken, Duitsland en Engeland. In totaal werden meer dan 20.000 Europeanen ondervraagd.