LONDEN - Voor het eerst is in Europa iemand overleden aan de Mexicaanse griep.Het gaat om een patiënt in een ziekenhuis in de Schotse stad Glasgow, zo meldde de Britse omroep BBC zondagavond.

De patiënt werd al enige tijd behandeld in het ziekenhuis, samen met negen andere Schotten die besmet zijn met het nieuwe griepvirus. In Schotland hebben tot nog toe ongeveer vijfhonderd mensen de Mexicaanse griep onder de leden gekregen.

Zaterdag maakte het Europese centrum voor ziektebestrijding (ECDC) nog bekend dat er in heel Europa meer dan tweeduizend gevallen van Mexicaanse griep zijn vastgesteld.

Nederland

Tot dusver hebben zeker 54 Nederlanders de Mexicaanse griep opgelopen, 21 van hen zijn in Nederland besmet geraakt. Een patiënt is opgenomen op de intensivecareafdeling van een ziekenhuis.

Afgelopen donderdag verklaarde de Wereldgezondheidsorganisatie de uitbraak van de Mexicaanse griep officieel tot pandemie. Het virus, dat drie maanden geleden voor het eerst opdook in Mexico, waart inmiddels rond in 74 landen en het aantal besmette personen nadert de 30.000.

Herstellen

De meeste patiënten kampen met relatief lichte symptomen van de griep en herstellen snel. Mensen met een zwakke gesteldheid of mensen die pas in een laat stadium medische hulp zoeken, lopen echter een verhoogd risico op overlijden. Tot nu toe overleden zo'n 140 mensen aan Mexicaanse griep.

Canada maakte zondagagavond de zesde Mexicaanse griepdode bekend. In totaal zijn al meer dan 3500 Canadezen besmet door de griepvariant.