JERUZALEM - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu steunt de oprichting van een 'gedemilitariseerde' Palestijnse staat.

Dat zei de premier zondag tijdens zijn 'troonrede', waarin hij zijn beleid jegens de Arabieren ontvouwde. Jeruzalem moet de hoofdstad van Israël blijven.

De premier wil internationale garanties, en dan voornamelijk van de Verenigde Staten, dat in de toekomst de oprichting van een Palestijns leger wordt voorkomen. Netanyahu wil tevens dat de Palestijnen in ruil voor hun eigen staat Israël erkennen als woonplaats van het Joodse volk.

Nederzettingen

Hij zei verder dat er geen nieuwe nederzettingen zullen worden gebouwd, maar hij sloot niet uit dat de huidige nederzettingen groeien. De Amerikaanse regering, traditioneel een bondgenoot van Israël, oefende de afgelopen weken zware druk uit om Jeruzalem te dwingen de groei van de nederzettingen te stoppen.

Netanyahu vindt verder dat Palestijnse vluchtelingen niet naar Israël kunnen terugkeren. ''Dat probleem moet buiten de grenzen van Israël worden opgelost'', aldus de premier.

Vrede

Netanyahu leidt sinds 31 maart een voornamelijk rechts kabinet. Hij sprak zich tot nog toe niet in het openbaar uit voor de stichting van een Palestijnse staat. De oprichting van zo'n staat vormde de afgelopen twintig jaar steeds de basis van alle internationale inspanningen om vrede te krijgen in de regio.

In 2003 kwamen Israël en de Palestijnen de zogenoemde internationale 'routekaart' naar vrede overeen. Dat plan voorziet in de stichting van een Palestijnse staat. Ook in 2007 beloofden de partijen op de conferentie van Annapolis een tweestatenoplossing na te streven.

Abbas

Volgens Hamas vormen de woorden van de premier een afspiegeling van de ''racistische, extremistische ideologie van Netanyahu die alle rechten van het Palestijnse volk ontkent''.

Abbas gaf een iets milder commentaar: ''Netanyahu's rede heeft alle initiatieven gesaboteerd, alle pogingen verlamd en de positie van de Palestijnen, Arabieren en de Amerikanen uitgedaagd'', zo meldde een woordvoerder van de Palestijnse president.

Abbas valt vooral over de Israëlische houding ten opzichte van Palestijnse vluchtelingen en over het feit dat Israël Jeruzalem als hoofdstad wil. ''Dit zal niet leiden tot een complete en rechtvaardige vrede. Zijn opmerkingen zijn onvoldoende en zullen niet tot een oplossing leiden.''