TEHERAN - Twee journalisten van het Nederlandse actualiteitenprogramma NOVA moeten onmiddellijk Iran verlaten. Verslaggever Jan Eikelboom en cameraman Dennis Hilgers deden al een aantal dagen verslag van de presidentsverkiezingen.

Het tweetal is zondag aangehouden door de politie. Hun opnamebanden zijn in beslag genomen en hun werkvergunning is per direct ingetrokken.

Dat heeft een zegsman van NOVA zondag gemeld. De Nederlandse journalisten worden in de nacht van zondag op maandag op een vliegtuig naar Nederland gezet.

Mousavi

Zij werden zondag aangehouden toen zij voor het hoofdkwartier van Mir Hossein Mousavi, de belangrijkste oppositieleider in Iran, aan het filmen waren. "Toen ik Jan aan de lijn had, hoorde ik dat op de achtergrond in koor 'dood aan de dictator' werd geschreeuwd", zegt een redacteur van het programma.

De Iraanse leider beschuldigde zaterdag op de staatstelevisie de westerse media van stemmingmakerij en het voeren van een psychologische oorlog tegen de Iraanse bevolking.

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad won zaterdag de verkiezingen. De bekendmaking van de verrassend ruime zege van de zittende president leidde tot rellen op straat.

Bezwaar

Mousavi weigert zich neer te leggen bij het officiële resultaat van de presidentsverkiezingen. Dat bleek zondag, een dag nadat de kiescommissie zittend president Mahmoud Ahmadinejad had uitgeroepen tot winnaar.

Mousavi maakte in een verklaring op zijn campagnewebsite bekend dat hij bezwaar heeft aangetekend bij de Raad van Hoeders, het hoogste juridische orgaan in Iran. Hij stelt dat er op grote schaal is gefraudeerd met stembiljetten.

Verhagen

Volgens minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen lijkt het zeker dat er in de laatste fase van de verkiezingsstrijd maatregelen zijn genomen om de uitslag te beïnvloeden. Verhagen doelt dan op beperking van toegang tot internet en blokkeren van sms-berichten.

Over de arrestaties op grote schaal van tegenstanders van Ahmadinejad is Verhagen bezorgd. Ook wijst hij de inperking van de vrijheid van de pers af. Verhagen waarschuwt dat de dialoog die Nederland met Iran wil voeren voor verdere samenwerking, in gevaar komt als het politiek geweld en de arrestaties doorgaan.