HILVERSUM - In Nederland zijn vijf criminele netwerken actief die zich bezighouden met de productie, distributie en handel in namaakmedicijnen. Dat zei J. Hansen, hoofdinspecteur voor de Farmacie dinsdagavond in het tv-programma Nova.

De criminelen gebruiken daarvoor legale leveranciers als dekmantel om ook aan reguliere apotheken te kunnen leveren. Twee jaar geleden zou op die manier een illegaal namaakmedicijn tegen eczeem in de Nederlandse apotheken terecht zijn gekomen. Ruim .000 tubes crème zijn toen in alle stilte uit de handel gehaald.

"Onze grote zorg is dat het legale kanaal vervuild wordt door illegale middelen die dan gewoon in de apotheek verschijnen", zei Hansen.

1 miljard euro

Met de handel in nepmedicijnen is alleen al in Europa ruim 1 miljard euro gemoeid. Het gaat dan vooral om handel via internet in viagra-pillen, haargroeimiddelen en afslankpillen. De Inspectie voor de gezondheidszorg is vooral bezorgd omdat de criminelen zich nu richten op veelgebruikte medicijnen, die alleen via de apotheek geleverd worden.

In Nova maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu duidelijk dat de namaakmedicijnen steeds moeilijker van de echte zijn te onderscheiden. "De laatste tijd valt op dat meer en meer de imitaties beter worden", zei onderzoeker D. de Kaste. "En niet alleen de tablet zelf maar ook de verpakking daar om heen."