TEHERAN - De Iraanse politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag meer dan honderd prominenten van hervormingsgezinde politieke bewegingen in het land opgepakt. Dat zeiden hervormers Rajab Ali Mazroei en Ali Abtahi zondag.

 Volgens Mazroei zijn onder de arrestanten enkele kopstukken uit de regering van de hervormingsgezinde ex-president Mohammed Khatami.

Onder hen zou de woordvoerder van de toenmalige regering, Abdollah Ramezanzadeh, zijn. Abtahi verklaarde dat ook een broer van Khatami is opgepakt.

Mazroei maakte ook melding van de arrestatie van zeker tien voormannen van zijn Islamitische Participatiefront en van een andere hervormingsbeweging, de Organisatie Mujahideen van de Islamitische Revolutie. Beide groeperingen steunden de progressieve presidentskandidaat Mir Hossein Mousavi bij de verkiezingen van vrijdag.

Gewaarschuwd

Volgens een woordvoerder van de Iraanse justitie zijn enkele protestleiders meegenomen en ''gewaarschuwd de spanningen niet verder op te voeren''. Vervolgens zouden ze zijn vrijgelaten.

Mousavi en zijn aanhang claimen dat er verkiezingsfraude is gepleegd. Volgens de zaterdag gepubliceerde officiële uitslag is de zittende president Mahmoud Ahmadinejad met bijna 63 procent van de stemmen herkozen. 

Mousavi

De verliezer van de Iraanse presidentsverkiezingen van vrijdag, Mir Hossein Mousavi, zou zaterdag ook zijn aangehouden.

De website van het Israëlische dagblad Haaretz berichtte dat ''onofficiële bronnen'' hebben laten weten dat Mousavi werd aangehouden toen hij op weg was naar de geestelijk leider van de Islamitische Republiek, de ayatollah Ali Khamenei.

Khamenei heeft in de Iraanse politiek het laatste woord en is machtiger dan het formele staatshoofd. Hij steunt Ahmadinejad.

De echtgenote van Mousavi heeft zondag ontkend dat hij is gearresteerd. ''Hij volgt het verloop van de verkiezingen'', zei Zahra Rahnavard.

Geruchten

Mousavi's aanhouding is een van de geruchten uit de Iraanse hoofdstad waar sinds de monsterszege van de zittende president, Mahmoud Ahmadinejad, zaterdag ongeregeldheden zijn uitgebroken. Het zijn naar verluidt de ernstigste rellen in dertig jaar tijd.

Over delen van de Iraanse hoofdstad hangen in de nacht van zaterdag op zondag rookwolken. De communicatie met Iran is moeizaam. Gebruikers klagen over het uitvallen van verbindingen zoals die van mobiele telefoons.

Frauduleus

Mousavi heeft zaterdag via internet opnieuw laten weten dat hij de uitslagen als frauduleus beschouwt. ''De uitslagen doen het geheiligd stelsel van de Islamitische Republiek op zijn grondvesten schudden door de leugens en de dictatuur''.

Hij heeft volgens de officiële uitslagen bijna 34 procent van de stemmen behaald, maar Ahmadinejad kreeg op een paar procent na de rest.

Klachten

Er is geen enkele schriftelijke klacht ingediend over fraude bij de presidentsverkiezingen. Dit zei de Iraanse minister van Binnenlandse Zaken Sadeq Mahsouli.

De Iraanse nieuwspagina Presstv berichtte dit zondag. Mahsouli verzekerde dat er niet is geknoeid met de verkiezingen.

Karzai

De Afghaanse president Hamid Karzai heeft zijn Iraanse collega Mahmoud Ahmadinejad zondag gefeliciteerd met diens herverkiezing.

De keuze voor Ahmadinejad is goed voor ''de vooruitgang en het welzijn van het Iraanse volk'', liet Karzai, die over twee maanden zelf zijn post verdedigt, in een verklaring weten.

Afghanistan en Iran leven sinds het aantreden van Karzai in 2001 weer op goede voet met elkaar.

Toen de fundamentalistische Talibanbeweging nog aan de macht was in Afghanistan, steunde het overwegend sjiitische Iran de sjiitische minderheid in het buurland. Die had zwaar te lijden onder de religieuze dictatuur van de soennitische Taliban.