ZWANENBURG - Sommige inwoners van het Noord-Hollandse dorp Zwanenburg willen weer actie gaan voeren tegen de geluidsoverlast op Schiphol. Tijdens een bijeenkomst van de Dorpsraad Zwanenburg-Halfweg dinsdagavond gingen stemmen op om de actiegroep 'De Lastige Zwanenburger' uit de jaren zeventig te laten herleven.

Toen kreeg het dorp zijn zin door protesten als het loslaten van witte muizen in de vertrekhal van de luchthaven en het oplaten van witte ballonnen boven de startbaan.

Woedend

Bewoners van de dorpen Zwanenburg en Halfweg zijn woedend omdat Schiphol toestemming heeft gekregen de 'rekenfout' te herstellen. Door het herstel zal er weer meer worden gevlogen op de Zwanenburgbaan, waardoor het vliegtuigverkeer boven de dorpen Zwanenburg en Halfweg zal toenemen.

Volgens de bewoners hadden Schiphol en de ministers van Verkeer juist beloofd dat de geluidsoverlast met de aanleg van de Polderbaan minder zou worden. In de twee dorpen wonen ongeveer 10.000 mensen.

Tijdens de bijeenkomst, waar ongeveer tachtig mensen aanwezig waren, kwamen dorpsraad en bewoners bij elkaar om te bekijken welke stappen kunnen worden ondernomen. De dorpsraad zelf onthoudt zich van acties.

Bewerken

"Wij gaan de Tweede Kamer-leden bewerken", aldus voorzitter F. van Broekhoven. Volgens hem gaat een delegatie binnenkort praten met de CDA-fractie. Een enkeling dacht er tijdens de vergadering van dinsdagavond duidelijk anders over. "Laten we bommen op Schiphol gooien", riep een boze bewoner.

De teleurstelling bij de inwoners was des te groter omdat Schiphol-directeur G. Cerfontaine volgens hen met lege handen staat. Tijdens een gesprek vorige week tussen de dorpsraad en Schiphol maakte Cerfontaine duidelijk dat er op de korte termijn geen oplossing is voor Zwanenburg.

Spaarndam

Eind augustus kwam de directeur van de luchthaven wel tegemoet aan de boze bewoners van het nabijgelegen Spaarndam. Hij beloofde dat er minder vliegverkeer komt boven Spaarndam.

Cerfontaine heeft binnenkort waarschijnlijk opnieuw een gesprek met de dorpsraad, samen met vertegenwoordigers van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat.