WILLEMSTAD/KRALENDIJK - Ruim twee weken nadat de Democratische Partij van Sint Maarten uit de Antilliaanse regering-Godett is gestapt, heeft ook de Patriottische Unie van Bonaire (UPB) het kabinet verlaten. Dit heeft de partijleider van UPB, Ramonsito Booi, dinsdag bevestigd.

Booi zegt uit de regering te zijn gestapt uit onvrede over het beleid van de coalitie ten aanzien van de nieuwe Bonaireaanse luchtvaartmaatschappij BonairExel. Het vertrek van de UPB (twee zetels) heeft geen directe gevolgen voor het kabinet onder leiding van Mirna Louisa-Godett, dat een minimale meerderheid van 12 van de Statenzetels overhoudt.

Booi is boos omdat BonairExel, de nieuwe nationale trots van het kleine eiland, van de overheid toestemming heeft gekregen om slechts vier vluchten per week uit te voeren tussen Curaçao en Aruba. Gevraagd was om vier vluchten per dag. Volgens de minister van Verkeer en Vervoer, Richard Salas was er binnen het luchtvaartprotocol niet meer ruimte.

Dutch Caribbean Airlines bevoordeeld

Volgens Booi is in het regeerakkoord overeengekomen dat BonairExel alle medewerking zou krijgen van dit kabinet, maar nu blijkt dat de Curaçaose luchtvaartmaatschappij Dutch Caribbean Airlines wordt bevoordeeld boven BonairExel, zegt Booi. DCA mag volgens hem 38 keer per week vliegen tussen Curaçao en Aruba.

Volgens Anthony Godett, partijleider van de Frente Obrero (FOL) en adviseur van de minister-president, is de luchtvaartmarkt klein en moeten er keuzes gemaakt worden. "Voor ons is in elk geval duidelijk dat de gevolgen van slechte tijden voor DCA vele malen groter zouden zijn dan voor een kleine maatschappij als BonairExel", aldus Godett.

Hij ontkent dat de regering-Godett niet meer stevig in het zadel zit, nu twee van de vijf eilanden van de Nederlandse Antillen eruit zijn gestapt. De regering trad aan op 22 juli en bestaat nu nog uit Curaçao (10 zetels), Saba (1 zetel) en Sint Eustatius (1 zetel).