AMSTERDAM - PvdA-Europarlementariër en lijsttrekker bij de afgelopen Europese verkiezingen Thijs Berman heeft er ''geen behoefte aan'' te reageren op de uitlatingen van PvdA-leider Bos. Die zei zaterdag in de Volkskrant dat Berman niet de eerste keus was van de PvdA-top en dat hijzelf niet op hem heeft gestemd.

''Politiek gaat over andere zaken'', wilde Berman zaterdag slechts kwijt.

De Europarlementariër wilde ook niet zeggen of hij al met Bos gepraat heeft, of nog gaat praten, over diens uitspraken. ''Laat ik hier maar eens helemaal niets over zeggen.''

Lijsttrekkerschap geweigerd

Vijf PvdA-prominenten hebben het lijsttrekkerschap voor de Europese Verkiezingen geweigerd, zei Bos in de Volkskrant. Zijn partij heeft volgens hem de verkiezingen niet onderschat, zoals critici eerder stelden.

''Wij hebben - omdat we het belangrijke verkiezingen vonden - vijf nationaal bekende PvdA-toppers aangezocht om lijsttrekker te worden. Die hebben alle vijf geweigerd.''

Wie dat waren, wil Bos niet zeggen. Uiteindelijk werd Thijs Berman lijsttrekker, die ''wel de moed heeft gehad''. Berman ''had een naamsbekendheid van 3 procent''.

René Cuperus

Bos stemde niet op Berman, maar op de nummer 5 op de lijst, euroscepticus René Cuperus. ''Omdat ik het belangrijk vind dat de 40 procent van de achterban die destijds nee heeft gezegd tegen de Europese grondwet, ook vertegenwoordigd zou moeten zijn in de fractie straks.''

PvdA-partijvoorzitter Lilianne Ploumen zei in het TROS-radioprogramma Kamerbreed dat ze wel op Berman heeft gestemd. Ze vindt dat hij goed campagne heeft gevoerd.

Niet pijnlijk

Ploumen zei dat ze nog wel met meer kandidaten voor de Europese lijst heeft gesproken. De uitspraken van Bos over Berman vond ze niet pijnlijk. ''We staan helemaal achter hem.'' Ze toonde begrip voor het feit dat Bos op de nummer 5 stemde om ook eurosceptici binnen de partij tegemoet te komen.

Vrijdag werd bekend dat PvdA-staatssecretaris Sharon Dijksma (Onderwijs) leiding gaat geven aan de werkgroep die de nederlaag van de PvdA bij de Europese verkiezingen gaat analyseren. De partij verloor vorige week vier van de zeven zetels in het Europees Parlement.