BRUSSEL / DEN HAAG - Scheidend secretaris-generaal Robertson heeft de lidstaten van de alliantie dinsdag opgeroepen snel een besluit te nemen over zijn opvolging. Hij benadrukte dat hij al binnen vier maanden opstapt. Robertson noemde de Nederlandse minister De Hoop Scheffer maandag een goede kandidaat.

Naast De Hoop Scheffer werd ook de Canadese vice-premier John Manley genoemd als waardige opvolger. Zijn benoeming zou opvallend zijn, omdat normaal gesproken een Europeaan tekent voor de post van secretaris-generaal.

Verguisd

Nog geen twee jaar geleden werd Jaap de Hoop Scheffer verguisd als leider van het CDA en moest hij het veld ruimen. Zijn politieke carrière leek voorbij, maar de nieuwe CDA-voorman Balkenende haalde de geboren diplomaat terug als minister van Buitenlandse Zaken. Nu lijkt De Hoop Scheffer plots zeer kansrijk om de Schot Robertson in december op te volgen als secretaris-generaal van de NAVO.

De naam van De Hoop Scheffer viel voor het eerst op een NAVO-top in Madrid, begin juni. Het kabinet ontkende de kandidatuur. "Er is geen Nederlandse kandidaat", was afgelopen maanden het telkens terugkerende antwoord.

Ontbijt

Met het bezoek van premier Balkenende en De Hoop Scheffer vorige week woensdag aan president Bush lijken de kansen van de 'niet-kandidaat' fors gestegen. De Hoop Scheffer en premier Balkenende hebben een zeer goede indruk achtergelaten tijdens die ontbijtontmoeting bij president Bush, zeggen hoge bronnen met nauwe contacten in het Witte Huis.

Diezelfde ingewijden menen dat de invloed van Nederland in Washington niet moet worden onderschat. Nederland is niet machtig, maar wel invloedrijk. Er wordt geluisterd naar de opvattingen van Den Haag en Nederland is "deel van de oplossing" als het gaat om Irak, Afghanistan en de Verenigde Naties.

Steun

Alle negentien NAVO-landen moeten het eens worden, maar omdat Europa sinds de oprichting van de NAVO voor zijn eigen territoriale veiligheid afhankelijk was van de Verenigde Staten, heeft Washington een doorslaggevende stem bij het aanwijzen van een nieuwe NAVO-baas. Zonder Amerikaanse steun ben je kansloos.

Dat laatste ondervond eerder al oud-premier Lubbers, die in het najaar van 1995 de steun had van Europese landen, maar een slechte indruk achterliet in een 'sollicitatiegesprek' met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Christopher. Washington steunde daarop de Spanjaard Solana.

Meedoen

Een Nederlandse kandidaat is nu meer dan aanvaardbaar voor de Amerikanen, omdat Nederland zich in de strijd tegen het terrorisme een betrouwbaar bondgenoot heeft getoond. Er werd fors bijgedragen aan de veiligheidsmacht ISAF in Afghanistan, zonder morren gingen de Nederlandse havens en spoorwegen open voor vervoer van zwaar Amerikaans materieel naar de regio-Irak en sinds begin augustus doet Defensie met 1100 militairen mee aan de stabiliteitsmacht in Irak. En dat telt mee in Washington. Ook niet onbelangrijk is de lof die de Amerikanen De Hoop Scheffer achter de schermen toezwaaien voor het voorzitterschap van de OVSE, de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa.