LEEUWARDEN - De rechtbank in Leeuwarden heeft vrijdag gevangenisstraffen tot zes maanden opgelegd aan relschoppers, die zich hebben misdragen na de wedstrijd Cambuur-Roda JC.

Zeven mannen uit Leeuwarden in de leeftijd van 19 tot en met 27 jaar stonden terecht. Ze kregen allen een stadionverbod van twee jaar van de rechter.

Het zevental behoort tot de groep relschoppers die na de beslissende promotiewedstrijd tussen Cambuur en Roda JC twee weken geleden flink huishield rondom het stadion.

De straten in de buurt van het stadion werden door de supporters deels gesloopt. Ze gebruikten stoeptegels om agenten te bekogelen. Bij de rellen raakten negentien agenten lichtgewond.

Snelrecht

Het Openbaar Ministerie besloot vorige week een aantal verdachten alvast via snelrecht te laten berechten. Het onderzoek is volgens justitie nog niet voorbij.

''Meer aanhoudingen zullen zeker volgen.'' De gemeente Leeuwarden en de gewonden dienden schadeclaims in van in totaal circa 20.000 euro.

Beelden

Officier van justitie Thea Pitstra toonde 's ochtends tijdens de eerste zitting beelden van de relschoppers die stewards van Cambuur slaan, schoppen en met dranghekken en containers te lijf gaan.

''De ME werd bekogeld met flessen, blikken, dranghekken, een putdeksel en zelfs met een wc-pot. Nooit eerder in de Friese geschiedenis heeft de politie traangas moeten inzetten'', aldus de aanklaagster.

Straffen

De strafbare daden van de opruiers variëren van het oprapen van een steen tot heel fors geweld. Vier daders kregen werkstraffen van 80 tot 180 uur opgelegd.

Alle straffen zijn conform de eis, al had de aanklaagster liever gezien dat de mannen ook een omgevingsverbod rondom het stadion hadden gekregen.

Risico's

De politierechter benadrukte dat het belaagd worden met dranghekken en bekogeld worden met stenen niet tot de risico's van een agent behoort. ''Ook niet van een ME'er.'' Drie mannen kregen daarom onvoorwaardelijke celstraffen.

Een 27-jarige man bleek tijdens zijn zitting een landelijk stadionverbod tot 2017 te hebben. Toch legde de rechter hem naast zijn vijf maanden durende celstraf opnieuw een twee jaar durend stadionverbod op.

''Voor de zekerheid'', aldus de rechter die de man nog kende van een eerdere veroordeling. De man kreeg de straf voor het aansporen tot aanvallen op de ME. Twee maanden hoeft hij niet uit te zitten, zolang hij niet weer de fout ingaat.