AMSTERDAM - Een Nederlander die besmet is met de Mexicaanse griep ligt op de intensive care. De patiënt liep de griep in Nederland op, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vrijdag.

In totaal zijn 43 mensen in Nederland besmet, veertien van hen liepen het virus in Nederland op. Donderdag stond het aantal besmette Nederlanders nog op 35.

Het is de eerste keer dat iemand met Mexicaanse griep in Nederland op de intensive care terechtkomt. De identiteit van de persoon maakt het RIVM niet bekend. Ook over zijn of haar toestand wil het RIVM niet uitweiden.

Besmettingen

Het aantal besmettingen in Nederland blijft gestaag oplopen. Vrijdag werd bekend dat er acht nieuwe gevallen zijn geconstateerd, donderdag kwamen er vijf nieuwe besmettingen bij, woensdag acht.

Maandag werd de griep voor het eerst in Nederland overgedragen, sindsdien liepen voor zover bekend dertien anderen de griep in Nederland op. Vermoedelijk ligt het aantal besmettingen fors hoger.

Volgens het RIVM zijn 42 patiënten herstellend of al genezen.

Klasgenoten

In Waalre is een 8-jarige leerlingen van de Sint Christoffel Basisschool besmet geraakt met de Mexicaanse griep.  De 27 klasgenoten van de leerlinge krijgen op korte termijn de virusremmer Tamiflu toegediend. De GGD Brabant Zuidoost heeft dat bekendgemaakt.

Het meisje is maandag voor het laatst op school geweest en sinds dinsdag met griepverschijnselen thuis, legde directeur Bert Arnold van de basisschool vrijdag uit. Het gaat verder goed met haar. Uit onderzoek bleek dat zij het virus heeft opgelopen na bezoek aan iemand, die de ziekte uit het buitenland heeft meegenomen, legde een GGD-woordvoerster uit.

De ouders van de leerlingen worden vrijdagmiddag geïnformeerd, liet een woordvoerster weten.