AMSTERDAM - Wereldwijd wordt vrijdag stilgestaan bij de tachtigste geboortedag van Anne Frank. In Nederland wordt vrijdagavond een rechtstreeks tv-programma uitgezonden vanuit het Anne Frank Huis in Amsterdam.

Maar ook in andere landen zijn er exposities, toneelstukken en voorstellingen, laat de Anne Frank Stichting weten.

Zo wordt in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires het Casa Anne Frank geopend, waarin een permanente tentoonstelling wordt ondergebracht.

In de tuin van het huis wordt een nakomeling van de Anne Frank Boom uit Amsterdam geplant. Dat gebeurt ook in het Anne Frank Park tegenover de Nederlandse ambassade.

In Parijs geeft operazanger David Serero vrijdag een concert in het Anne Frank Park, waarbij ook andere bekende Franse zangers en acteurs aanwezig zijn. De burgemeester van Parijs houdt een toespraak.

Verder besteden Duitsland, Groot-Brittannië, Zuid-Afrika en de Verenigde Staten aandacht aan de geboortedag van Anne Frank.

Westerbork

In Nederland is vanaf vrijdag een tentoonstelling over Anne Frank te zien in Westerbork. In de Duitse kerk in Den Haag wordt vrijdag een herdenkingsconcert gegeven.

NOS en NPS hebben voor deze gelegenheid de handen ineen geslagen en maken vanuit het Anne Frank Huis in Amsterdam een rechtstreekse uitzending met gasten uit binnen- en buitenland.

In 'Anne Frank, tachtig jaar' gaat presentator Rob Trip op zoek naar antwoorden op allerlei vragen die bestaan over de dagboekschrijfster. De anderhalf uur durende uitzending begint om 20.25 uur.

Madame Tussauds

Ook de Amsterdamse attractie Madame Tussauds staat vrijdag stil bij de tachtigste geboortedag van Anne Frank. Kunstenaar Silvester Peperkamp schildert in de etalage van het wassenbeeldemuseum een olieverfportret van zijn blik op hoe Anne Frank er nu uit zou hebben gezien.

Voor de gelegenheid verplaatst Madame Tussauds het beeld van Anne Frank naar de etalage.

Dagboeken

De Anne Frank Stichting maakte donderdag bekend dat alle dagboeken en geschriften van Anne Frank voortaan permanent te bezichtigen in het Anne Frank Huis. De stichting opent daartoe in november een nieuwe tentoonstellingsruimte in het huis aan de Prinsengracht.

Anne Frank werd wereldberoemd dankzij het dagboek dat zij als onderduiker in de Tweede Wereldoorlog schreef in het Achterhuis in Amsterdam.

Het dagboek is in ongeveer zeventig talen uitgegeven en er zijn ruim dertig miljoen exemplaren van verkocht. Volgens de Anne Frank Stichting is het dagboek van het Joodse meisje een van de meest gelezen boeken ter wereld.

Anne Frank