AMSTERDAM - Hasjbaron Charles Z. zit opnieuw vast. Hij werd donderdag opgepakt bij een grootschalige actie van de nationale recherche tegen handel in softdrugs. Dat meldt de Telegraaf vrijdag.

Een arrestatieteam zou hem op een parkeerplaats van een wegrestaurant aan de A1 in Barneveld hebben overmeesterd, zo meldt de krant. Tegelijk werden op andere plaatsen in Nederland ook invallen gedaan.

Z. en zijn vriendin worden verdacht van het witwassen van ruim een miljoen euro. Dat zou zijn gedaan door het geld aan het raceteam van de zoon van Z. in de VS te geven.

Justitie wilde Z. eerder dit jaar nog gijzelen omdat hij een betalingsachterstand heeft opgelopen. De voormalige autocoureur werd in 2005 veroordeeld tot het betalen van 22,5 miljoen euro aan de staat. Het betrof geld dat hij had verdiend met criminele praktijken. Het gerechtshof in Den Haag wees het gijzelingsverzoek af.

Straf

Z. heeft al eens eerder een straf van vijf jaar uitgezeten. Die werd hem in 1995 opgelegd voor het leiden van een criminele organisatie. Tien jaar daarna werd hij veroordeeld voor drugshandel, en in een aparte zaak tot het terugbetalen van zijn veronderstelde criminele winsten.