TEHERAN - In Iran zijn vrijdag de presidentsverkiezingen begonnen. Om 05.30 uur onze tijd openden de stemlokalen hun deuren.

De animo om te gaan stemmen bij de presidentsverkiezingen in Iran lijkt groot. In de eerste uren na opening van de stembureaus stonden er in de hoofdstad Teheran lange rijen mensen te wachten om hun keuze kenbaar te maken.

De meer dan 46 miljoen stemgerechtigde Iraniërs kunnen tien uur lang hun stem uitbrengen, maar mogelijk blijven de stemlokalen wat langer open.

Een van de eerste stemmers was de hoogste geestelijk leider, ayatollah Ali Khamenei. Hij meldde zich tien minuten na het openen van de stembureaus bij een stemlokaal in het zuiden van Teheran.

Keuze

De kiezers hebben de keuze uit vier kandidaten: de huidige president Mahmoud Ahmadinejad, oud-premier Mir Hossein Mousavi, de geestelijke Mehdi Karoubi en de voormalige commandant van de Revolutionaire Garde, Mohsen Rezai. Als geen van de kandidaten een absolute meerderheid haalt, vindt er op 19 juni een tweede ronde plaats.

Fraude

Deskundigen verwachten dat er inderdaad een tweede ronde komt waarin Ahmadinejad het zal moeten opnemen tegen oud-premier Mousavi. Maar volgens de hervormingsgezinde kandidaat is vrijdag een aantal van zijn vertegenwoordigers de toegang tot stembureaus geweigerd, meldde het persbureau ILNA. Zij wilden daar toezien dat de verkiezingen eerlijk verlopen.

Het Iraanse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft gezegd dat vertegenwoordigers van de vier kandidaten toezicht mogen houden op de verkiezingen bij de 45.000 stemlokalen. Alledrie de tegenstanders van Ahmadinejad hebben voorafgaand aan de verkiezingen hun vrees geuit voor fraude.

Vrouwen

Mousavi geniet vooral steun onder jongeren en vrouwen. Twee derde van de Iraanse bevolking is jonger dan dertig jaar. Hij belooft meer openheid en meer rechten voor vrouwen. Ahmadinejad is populair onder de armen en op het platteland.

Het resultaat wordt binnen 24 uur na het sluiten van de stembureaus bekendgemaakt.