DEN HAAG - Volgens premier Kok hebben prins Willem-Alexander en Máxima in hun tv-vraaggesprek dat vrijdagavond wordt uitgezonden niets anders over vader Zorregueta gezegd dan vorig jaar tijdens de bekendmaking van hun verloving.

Paul Witteman, een van de interviewers, meldde afgelopen week dat Máxima in het gesprek dat zij haar vader gelooft als die beweert niet te hebben geweten van martelingen en verdwijningen in Argentinië tijdens het Videla-bewind.

Kok riep iedereen op pas conclusies te trekken nadat zij hebben gezien in welke context de uitspraken van het paar over vader Zorreguieta zijn gemaakt.

Máxima zei vorig jaar maart onder meer dat ze spijt heeft dat haar vader als minister zijn best heeft gedaan voor de landbouw in een verkeerd regime.

Ook een andere uitspraak uit het interview deed de afgelopen dagen al enige stof opwaaien. Prins Willem-Alexander reageerde op de conclusies van professor Baud, die voorafgaand aan de verloving onderzoek deed naar het verleden van Jorge Zorreguieta en vaststelde dat Máxima's vader wel op de hoogte moet zijn geweest, met de woorden: "Dat is zijn mening, er staan andere tegenover."

Kok vindt het vervelend dat het tv-interview tot commotie had geleid. Hij gaf aan dat het uit de school klappen door Witteman in de rtv-gids van de VARA "niet een goede volgorde was" van het aankondigen van een interview.

Het gesprek van Witteman en Maartje van Weegen met prins Willem-Alexander en Máxima is vrijdagavond om 21.22 uur te zien op Nederland 2. Kok zei vrijdagmiddag na afloop van de ministerraad dat het interview zonder enige beperking is gehouden en dat er niets is uitgeknipt. De premier zei het zeer waardevol te vinden dat het aanstaande bruidspaar "zo uitgebreid en royaal invulling heeft gegeven" aan een verdere kennismaking met het Nederlandse volk.

/NIEUWSMáxima gelooft in haar vader