TEL AVIV - Ondanks verscherpte Israëlische veiligheidsmaatregelen heeft een Palestijnse zelfmoordaanslag dinsdag nabij Tel Aviv het leven gekost aan zeker acht mensen, onder wie de vermoedelijk vrouwelijke dader. De jongste terreurdaad had plaats bij een bushalte van de grote militaire basis Tzrifin. Er vielen zeker tien zwaargewonden en verscheidene lichtgewonden, aldus Israëlische media.

De Israëlische veiligheidsdiensten waren in de hoogste staat van paraatheid gebracht na de mislukte Israëlische moordaanslag afgelopen weekeinde op de geestelijk leider van Hamas, sjeik Yassin. De Palestijnse terreurgroep kondigde aan hard te zullen terugslaan. "De poorten van de hel zijn open", zei een Hamaslid eerder.

'Antwoord'

Hamas-woordvoerder Rantisi, die zelf al enkele malen een Israëlische liquidatiepoging overleefde, sprak dinsdagavond tegen het Britse Sky News van "een antwoord op Israëlische misdaden", maar hij eiste de aanslag namens Hamas niet op. De Israëlische regering was evenwel helder: zij houdt Hamas direct verantwoordelijk.

Een regeringswoordvoerder haalde in zijn reactie op de aanslag ook weer fel uit naar de Palestijnse president Arafat. Volgens de zegsman heeft Arafat zijn eigen regering dwars gezeten om op te treden tegen extremistische groepen als Hamas. "Dit toont maar weer eens aan dat de Palestijnse Autoriteit absoluut niets doet om op te treden tegen terroristen of om de infrastructuur van terreur in haar gebieden te ontmantelen", aldus de zegsman in de interneteditie van de krant Haaretz.

Abbas

De nieuwe aanslag, de vorige grote Palestijnse moordaanslag had plaats op 19 augustus, volgde op turbulente ontwikkelingen binnen het Palestijnse bestuur. Na een verloren machtstrijd met Arafat stapte premier Abbas afgelopen weekeinde op. Huidige parlementsvoorzitter Qurei is zeer waarschijnlijk de nieuwe eerste minister. Hij eiste maandag dat vooral de EU en de VS Israël dwingen het liquidatiebeleid te staken. De beoogd premier wil bovendien dat Israël en de VS Arafat weer gaan beschouwen als de wettig gekozen Palestijnse leider en hem niet langer negeren.

Qurei zei dinsdag dat hij geen premier van de Palestijnen wordt als hij onder een "Israëlisch dictaat" komt te werken. Hij opperde ook opnieuw een wederzijdse wapenstilstand tussen Israël en de Palestijnen. Volgens Qurei is een akkoord tussen beide partijen te verkiezen boven een eenzijdig staakt-het-vuren van radicale Palestijnse groeperingen. Het laatste bestand dat werd afgekondigd, sneuvelde eind vorige maand, nadat Israël een Hamas-leider had doodgeschoten.

Qurei heeft dinsdag kort met Abbas in diens kantoor gesproken. Daarna volgde een iets langere ontmoeting met Arafat. Over beide gesprekken in Ramallah zijn geen mededelingen naar buiten gebracht.

'Terrorisme ontmantelen'

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Silvan Shalom, zei dinsdag dat Qurei zal worden beoordeeld op zijn bereidheid de militante Palestijnse groeperingen Hamas en Islamitische Jihad te ontmantelen. "Zijn eerste stap moet een strategische beslissing zijn om de infrastructuur van het terrorisme te ontmantelen. We beoordelen een Palestijnse premier op zijn daden. Hij moet besluiten of hij voor Arafat kiest of tegen terrorisme", aldus Shalom in een verklaring, enkele uren voordat er weer bloed vloeide door een Palestijnse zelfmoordaanslag.