WINSCHOTEN/EINDHOVEN - Door slechte regie van de gemeente en slechte samenwerking met bijvoorbeeld politie en jongerenwerk is een proef om (criminele) extreemrechtse jongeren in Eindhoven tot inkeer te brengen faliekant mislukt.

Hetzelfde experiment met individuele benadering in Winschoten (Groningen) daarentegen had wel succes. De Anne Frank Stichting en de Universiteit Leiden schrijven dat in de monitor Deradicaliseren in de praktijk, dat zij donderdag presenteerden.

Winschoten en Eindhoven meldden zichzelf aan voor het project dat is gebaseerd op internationale methoden die in Noorwegen, Zweden en Duitsland bleken te werken.

Hoewel Eindhoven sinds 2000 (inter)nationaal bekendstond als bolwerk voor extreem rechtse aanhang bleek de politie zich kort na het begin van het experiment ineens niet meer te herkennen in dat beeld. Bovendien wilde de gemeente de proef ook per se toepassen op radicaal islamitische jeugd.

Privacy

Toen de politie nader onderzoek deed, bleken in de stad toch twee extreem rechtse groepen actief met enkele tientallen jongens die zich als zodanig manifesteerden en bekend waren wegens racistische delicten.

De leden waren echter niet bekend bij jongerenwerk dat verder niet wilde meewerken omwille van de privacy van de jongeren. Het project strandde nog voor het echt begon.

Regierol

In Winschoten werden 22 jongeren voor het project benaderd. In negen gevallen had de individuele aanpak directe resultaten of enige invloed en staakten zij hun extreemrechtse uitingen of gedrag.

Onderzoeker Jaap van Donselaar zei donderdag in een toelichting dat zijn studie aantoont dat het lokaal bestuur de regierol moet opeisen zoals landelijk is bepaald. Meer gemeenten worstelen daar nog mee, verklaarde hij.