SARAJEVO - De Bosnische televisie heeft beelden getoond van de voortvluchtige Bosnisch-Servische ex-generaal Ratko Mladic. Het gaat om oude videobeelden van de voormalige legerleider.

Volgens de Servische minister die verantwoordelijk is voor de samenwerking met het Joegoslavië-Tribunaal, Rasim Ljajic, zijn de beelden al jaren oud.

Hij zei donderdag dat de Servische inlichtingendienst de videobeelden vorig jaar in beslag heeft genomen in het huis van Mladic in Belgrado.

Ze zijn met een reeks andere documenten overgedragen aan het Joegoslavië-Tribunaal. Een zegsvrouw van het Tribunaal zei tegen de zender B92 dat de opnamen bij de instelling in Den Haag bekend zijn.

Winter

Volgens een zegsman van het televisiestation van de moslim-Kroatische federatie, dat de beelden uitzond, zouden de opnamen ''van zeer recente datum zijn, mogelijk zelfs van de afgelopen winter''.

Hoe het materiaal bij het station terecht is gekomen, wilde de zegsman niet kwijt.

Op de beelden is een jonge en fitte Mladic te zien. Er zijn opnamen van onder meer de begrafenis van zijn dochter Ana die in 1994 zelfmoord pleegde.

Sneeuw

Ook is hij een keer met zijn dochter in de sneeuw te zien. Verder gaat het om beeldmateriaal van een huwelijk, mogelijk van zijn zoon of van een lijfwacht. Beide gebeurtenissen hadden rond 2000 plaats.

De uitzending is volgens Ljajic een poging om te verhinderen dat Nederland zijn houding tegenover Servië versoepelt. Dat willen ze met deze beelden voorkomen, zei hij tegen B92.

Visumregeling

In het Nederlandse parlement is donderdag gesproken over versoepeling van de visumregeling voor Serviërs.

Mladic wordt door de aanklagers van het Joegoslavië-Tribunaal beschuldigd van oorlogsmisdaden en genocide. In juli arresteerde de Servische politie de voormalige Bosnisch-Servische politieke leider Radovan Karadzic.

Video-opnames Ratko Mladic opgedoken