LEEUWARDEN - Een 33-jarige man uit Leeuwarden heeft de dochter van zijn ex-vriendin twee keer zwanger gemaakt. Het meisje was daardoor al op 13-jarige leeftijd moeder van twee kinderen. De rechtbank in Leeuwarden veroordeelde dinsdag de man tot een celstraf van vijftien maanden, waarvan vijf maanden voorwaardelijk.

De rechter is van mening dat de Leeuwarder het vertrouwen van het slachtoffer geschaad heeft. "Het meisje zag de vriend van haar moeder als haar papa", aldus de rechter. Bovendien vindt de rechter dat de man het meisje haar kinderjaren heeft ontnomen door haar twee keer zwanger te maken, terwijl ze amper de leeftijd van had bereikt.

De eis van de officier van justitie in deze zaak was tweeëneenhalf jaar cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Gedragsdeskundigen achten de man sterk verminderd dan wel verminderd toerekeningsvatbaar.

In rapporten wordt hij omschreven als een kinderlijke, verwende man, die verstandelijk licht gehandicapt is, zich moeilijk zelf kan redden en afhankelijk is van anderen. De man krijgt na zijn gevangenisstraf dan ook begleiding van de reclassering.