WASHINGTON - Een hoogbejaarde neonazi heeft woensdag het vuur geopend in het Holocaustmuseum in Washington. Hij en een veiligheidsbeambte die terugschoot, raakten gewond, meldden Amerikaanse media.

De schutter liep het museum binnen en begon met een geweer te schieten. De 88-jarige man en de beveiligers losten een aantal schoten.

De dader ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis en ook de gewonde beveiliger is er slecht aan toe.

Amerikaanse media identificeerden de schutter als James von Brunn, een inwoner uit de staat Maryland die banden met extreemrechtse neonazistische organisaties heeft. Hij zou ooit in de gevangenis hebben gezeten.

Paniek

Het incident was aan het begin van de middag toen er veel bezoekers in het museum waren. Bezoekers vluchtten in paniek of werden snel geëvacueerd. De politie en de FBI sloten de omgeving van het gebouw hermetisch af.

Het herdenkingsmuseum voor de vele Joodse slachtoffers die tijdens de Tweede Wereldoorlog vielen, staat in het centrum van Washington, ten zuiden van het Witte Huis. Sinds de opening in 1993 hebben dertig miljoen mensen het museum bezocht, onder wie 85 wereldleiders.

Metaaldetector

Het museum hanteert binnen en buiten het gebouw strenge veiligheidsmaatregelen. Alle bezoekers moeten door een metaaldetector lopen voordat ze naar binnen mogen en tassen en rugzakken worden gecontroleerd.

Donderdag gaat het museum weer open.