DRIEBERGEN - Het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) heeft de identificatiegegevens van de Nederlander die aan boord van het verongelukte Air France-toestel zat naar Brazilië opgestuurd.

Dat heeft het Korps landelijke politiediensten (KLPD) woensdag gemeld. Interpol en de Franse en Braziliaanse autoriteiten kunnen die gegevens vervolgens vergelijken met de fysieke kenmerken van de 41 lichamen die inmiddels zijn geborgen.

Het is volgens de KLPD een standaardprocedure in geval van grote rampen waarbij Nederlandse slachtoffers betrokken zijn.

''We proberen onze collega's in Brazilië zo veel mogelijk bruikbare informatie te geven'', legt een zegsman uit.

Vingerafdrukken

''Het gaat om vingerafdrukken of DNA-materiaal. Maar ook om specifieke fysieke kenmerken, zoals littekens of de gebitsstatus van het slachtoffer. Alles kan helpen om de lichamen zo snel mogelijk te kunnen identificeren.''

De Airbus met aan boord 228 passagiers verdween ruim een week geleden van de radar. De lichamen die inmiddels in zee zijn gevonden, zijn al flink aangetast, stelt de woordvoerder.

''Door het zeezout en de verschillende dieren is het al niet meer mogelijk de slachtoffers moeiteloos te identificeren.''

Tsunami

Het Identificatieteam van de LTFO reist voorlopig niet af naar Brazilië om de collega's te helpen, zoals bijvoorbeeld wel gebeurde na de tsunami van 2004.

''Toen ging het om zoveel slachtoffers dat alle hulp welkom was'', verduidelijkt de zegsman van de KLPD. ''Maar op dit moment kunnen de lokale autoriteiten en Interpol het werk uitstekend aan.''

De meeste van de 41 stoffelijke resten zijn naar de eilandengroep Fernando de Noronha gebracht. Tot dusverre zijn zestien lijken voor identificatie naar de stad Recife op het vasteland van Brazilië overgebracht.