CAIRO - Egyptische deskundigen vermoeden dat Britse archeologen in tegenstelling tot wat zij aannemen helemaal niet de mummie hebben gevonden van de legendarisch mooie Egyptische koningin Nefertiti - vrouw van de vooruitstrevende farao Achnaton en de stiefmoeder van farao Toetanchamon - is. Secretaris-generaal Zahi Hawass van de Egyptische Hoge Raad voor Oudheden vermoedt dat de mummie waarschijnlijk van een man is.

Bekijk video

De Britse archeoloog Don Brothwell had in juni na een twaalf jaar durend onderzoek gemeld dat er enige twijfel was over de sekse van de dode, maar dat hij en zijn team uiteindelijk tot de conclusie waren gekomen dat het om een vrouw ging omdat er geen mannelijke geslachtsdelen waren aangetroffen.

Hawass stelt dat Nefertiti zes maal een kind heeft gekregen en dat haar bekken dus tamelijk breed zou moeten zijn. "Maar de heupen van deze mummie zijn betrekkelijk smal", zei hij. Bovendien wil de geschiedenis dat Nefertiti op 35-jarige leeftijd is overleden, terwijl de Britse archeologen hebben geschat dat de gemummificeerde persoon op achttien- tot dertigjarige leeftijd moet zijn gestorven.

Hoogleraar Egyptologie Salima Ikram van de Amerikaanse Universiteit in Caïro zei dat op de röntgenfoto's die de Britse archeologen van de mummie gemaakt hebben duidelijk te zien zou moeten zijn of zij de dode kinderen heeft gebaard.

De Britse onderzoekers baseerden zich bij hun conclusies ook nog op de pruik en de dubbele gaatjes in de oren van de mummie. Hawass zegt dat zij het bij het verkeerde einde hadden: "Alle koninginnen uit het tijdperk van Nefertiti droegen oorringen in hun pruik en niet in hun oren."

/LINK
Discovery-special Nefertiti