LEEUWARDEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft woensdag voor het gerechtshof in Leeuwarden twaalf, zeven en vier jaar cel geëist tegen de drie verdachten in de zogenoemde Groningse hiv-zaak.

De drie worden er onder meer van verdacht dat zij andere mannen opzettelijk hebben proberen te besmetten met het hiv-virus.

Het hof behandelt deze zaak in hoger beroep. In november vorig jaar veroordeelde de rechtbank in Groningen Peter M., Hans J. en Wim D. tot gevangenisstraffen van negen jaar, vijf jaar en 1,5 jaar.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft zich niet bij deze straffen neergelegd, omdat ze in de ogen van justitie veel te laag waren.

Seksfeesten

De drie mannen organiseerden in een periode van drie jaar seksfeesten in Groningen waarop ze bij diverse mannen hiv-geïnfecteerd bloed inspoten, meent het OM. Volgens justitie hebben ze geprobeerd hun slachtoffers te infecteren met het virus dat aids kan veroorzaken.

Hoewel ze wisten wat de verstrekkende gevolgen zijn van een hiv-besmetting, hebben ze meerdere keren een poging gedaan anderen te besmetten, constateerde aanklager Martin van Schuijlenburg.

Beschuldiging

De injecties zijn onderdeel van een uitgebreidere beschuldiging. De advocaat-generaal verwijt het drietal slachtoffers te hebben gedrogeerd om ze daarna seksueel te misbruiken. Hierdoor stond een grote kans dat ze het hiv-virus hebben opgelopen. In de meeste gevallen valt dit echter niet te bewijzen, maar in twee gevallen van seksueel misbruik wel, vindt het OM.

Bij een aantal incidenten is er volgens Van Schuijlenburg sprake van voorbedachte rade geweest en dat wel in de zwaarste gradatie. De aanklager: ''Berekenend en planmatig.''

Vertrouwen

''Wat mij het meest in het oog springt, is het misbruik van vertrouwen'', aldus Van Schuijlenburg. De slachtoffers waren volgens hem wel in voor seksuele handelingen, maar ze vertrouwden erop dat dit zou gebeuren op de manier die zij wilden.

Daar behoorde het inspuiten met besmet bloed en onbeschermde seks terwijl ze waren gedrogeerd absoluut niet bij, benadrukte de advocaat-generaal.

De zaak wordt pas op 14 en 15 september voortgezet. Dan reageren de advocaten van de verdachten op de strafeis.