PASADENA - De laatste reis van de ruimtesonde Galileo rond de maan Io bij Jupiter is niet helemaal volgens plan verlopen. De computers aan boord van de sonde zetten zichzelf uit, vermoedelijk door de straling van de grootste planeet van ons zonnestelsel.

Daardoor werden ook de camera's aan boord van Galileo stilgelegd, zo maakte de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA vrijdag bekend.

De ruimtesonde passeerde Io donderdag op een afstand van iets meer dan 100 kilometer. Hij was er al vijf keer eerder geweest, maar niet zo dichtbij. Het was al bekend dat zich op Io vulkanen bevonden. Die waren er in 1979 waargenomen door een andere ruimtesonde Voyager. Wetenschappers hadden graag gezien hoe een aantal daarvan er ruim twintig jaar later bijlagen.

De Galileo werd in 1989 vanuit het ruimteveer Atlantis in de ruimte losgelaten. Sinds december 1995 bevindt hij zich in de buurt van Jupiter. Zijn eigenlijke missie daar zou in 1997 al eindigen, maar meerdere malen werd er een periode aan vastgeplakt. Galileo overleefde tegen de verwachting in de immense straling vanaf Jupiter.

De ruimtesonde is 33 keer om Jupiter heengevlogen. Hij is ook meerdere malen in de buurt van drie andere manen van deze planeet geweest. Dat zijn Europa, Ganymede en Callisto. De Galileo is nu bijna door zijn brandstof heen. De ruimtesonde zal in november nog de kleinere maan Amalthea van Jupiter passeren. In het najaar van volgend jaar zal hij op Jupiter te pletter vliegen.