HOOFDDORP - Een echtpaar uit Hoofddorp heeft volgens de politie tientallen Filippijnse vrouwen via Nederland naar Italië gesmokkeld.

De politie heeft het onderzoek in de omvangrijke mensensmokkelzaak afgerond, zo is woensdag bekendgemaakt.

De 57-jarige man en zijn 41-jarige vrouw zitten sinds januari vast. De Vreemdelingenpolitie kwam het stel vorig jaar op het spoor.

Uit onderzoek is gebleken dat het paar de Filippijnse vrouwen op een visum naar Nederland liet komen. Daar werden ze begeleid op doorreis naar Italië. De vrouwen moesten hiervoor duizenden euro's betalen. Vermoedelijk verblijven en werken deze vrouwen nu illegaal in Italië.

Huiszoeking

De politie deed op meerdere adressen in de regio Kennemerland huiszoeking. Daarbij zijn onder meer sieraden en geld in beslag genomen.

Volgens de politie heeft het Hoofddorpse stel zich door de smokkelpraktijken flink weten te verrijken. Op een deel van hun bezittingen is beslag gelegd.

Visum

Het paar zou hulp hebben gekregen van mensen die zich garant stelden bij het aanvragen van een visum. Zij zouden hiervoor geld hebben gekregen van het echtpaar. Ze kenden de Filippijnse vrouwen niet. Justitie gaat ook de garantstellers vervolgen.