DEN HAAG - Bezoekers van het Haagse stadhuis kunnen vanaf maandag weer gewoon de lift nemen. De gemeente stopt dan met het verscherpte toezicht op mensen die bovenin het stadhuis moeten zijn. Nadat een man in juni 2002 van een van de loopbruggen in de hal van het stadhuis sprong, beperkte de gemeente de toegang tot de liften.

Alleen bezoekers die aan konden tonen dat ze voor een afspraak op een van de etages van het stadhuis moesten zijn, mochten nog naar boven. Inmiddels heeft de gemeente de loopbruggen beveiligd met verticale stalen netten, waardoor de draaideurtjes en de toezichthouders bij de liften niet meer nodig zijn. Wel blijft de beveiliging letten op het gedrag van bezoekers van het stadhuis.

Een man sprong vorig jaar tijdens kantoortijd van een van de loopbruggen die de twee delen van het stadhuis met elkaar verbinden, en kwam tussen de bezoekers terecht. Het was de tweede keer sinds de opening van het gebouw in 1995 dat iemand zich doodsprong.

Het gemeentehuis van Den Haag bestaat grofweg uit twee gebouwen van elf verdiepingen, die worden verbonden door loopbruggen. Deze bruggen waren altijd vrij toegankelijk. Architect Richard Meier ontwierp het gebouw op die manier, omdat hij houdt van openheid.