SCHEVENINGEN - Het eerste vaatje Hollandse Nieuwe heeft dinsdag op de Scheveningse visafslag 66.000 euro opgeleverd.

De haringen kwamen in het bezit van een aantal jonge ondernemers uit Harderwijk. De opbrengst gaat dit jaar naar de Stichting Kinderpostzegels.

Volgens een proefpanel, dat vóór de veiling de vangst keurde, is de haring dit jaar vet en zijn er betrekkelijk weinig kleine exemplaren. Het ruime formaat wordt toegeschreven aan het groeizame weer van de afgelopen maanden.

Vorig jaar ging het eerste vaatje haring voor 55.000 euro van de hand. Twee jaar geleden leverde het eerste vaatje een recordbedrag van 75.000 euro op. De opbrengst van dit jaar betekent dat er per visje 1650 euro is neergelegd.

Quotum

Er mag dit jaar minder Noordzeeharing worden gevangen. Het vangstquotum is vastgesteld op 171 miljoen kilo. Dat komt doordat er te weinig jonge haringen bijkomen. Critici zeggen dat de zee wordt leeggevist. De precieze oorzaken zijn echter niet bekend.

De veiling van het eerste vaatje vond voor de 25e keer plaats. Met de opbrengst steunt de Stichting Kinderpostzegels projecten voor kinderen in Nederland en het buitenland. Die projecten zijn er op gericht om kinderen te leren over gezonde voeding en het belang van voldoende beweging.

Eerste vaatje haring