BERLIJN - De beroemde en omstreden Duitse fotografe en cineaste Leni Riefenstahl is maandag op 101-jarige leeftijd overleden. Dat meldt het Duitse weekblad Der Spiegel dinsdag.

Leni Riefenstahl, die omstreden was omdat ze in de jaren dertig voor de nazi-leider Adolf Hitler documentaires maakte, is thuis in haar slaap overleden, aldus het blad. "Haar hart is er eenvoudig mee gestopt", aldus haar levensgezel Horst Kettner. Riefenstahl vierde op 22 augustus nog haar 101e verjaardag. Zij was toen aan het bed gebonden en herstelde van een operatie wegens kanker.

Riefenstahls beroemdste werk is Triumph des Willens (1934), een propagandistiche verslag van de partijdag van de nazi's in 1934 in Neurenberg. Ook met Olympia (1936), een verslag van de Olympische Spelen die dat jaar in Berlijn werden gehouden, gooide zij hoge ogen. Na de Tweede Wereldoorlog noemde Riefenstahl haar kennismaking met Hitler "de grootste ramp in mijn leven".

Vorig jaar deed de Duitse justitie nog onderzoek naar uitspraken die de cineaste in 2001 had gedaan over zigeuners. Zij zei toen dat er niets was gebeurd met de zigeuners die tussen 1940 en 1942 hadden meegewerkt aan haar film Tiefland. De meesten kwamen echter om in het concentratiekamp Auschwitz. Het Openbaar Ministerie staakte uiteindelijk het onderzoek, omdat het algemeen belang er niet mee gemoeid zou zijn.