SINGAPORE - De Singaporese gezondheidsautoriteiten hebben dinsdag bevestigd dat een inwoner van de Zuidoost-Aziatische stadstaat de besmettelijke longziekte SARS heeft opgelopen. Het gaat om een 27-jarige etnisch Chinese student, die in een laboratorium van de Nationale Universiteit het West-Nijlvirus bestudeerde. De autoriteiten vermoeden dat het om een geïsoleerd geval gaat. Zij hebben in verband met de uitbraak 25 personen die in contact met de man zijn geweest, in quarantaine geplaatst.

In Singapore overleden eerder dit jaar meer dan dertig mensen aan de soms dodelijke ziekte. Begin mei werd in de stadstaat voor het laatst een geval van SARS gemeld. De wereldgezondheidsorganisatie WHO verklaarde begin juli dat de SARS-uitbraak in de wereld onder controle was. Maar maandag zei de WHO zich op te maken voor de terugkeer van het Severe Acute Respiratory Syndrome.

De longaandoening brak in november in het zuiden van China uit en kostte wereldwijd aan ruim achthonderd mensen het leven. Meer dan 8000 mensen kregen ziekteverschijnselen. De meeste slachtoffers vielen in Zuidoost-Azië.

SARS, letterlijk vertaald ernstige acute luchtwegziekte, begint met dezelfde symptomen als de griep, zoals koorts, spierpijn, diarree en kortademigheid. Vervolgens kan er ook een longontsteking ontstaan, die in ruim 10 procent van de gevallen fataal is.