LONDEN - De Britse premier Gordon Brown heeft maandagavond een bijeenkomst met parlementariërs van zijn Labour-partij overleefd.

Hij moest zich verantwoorden voor de slechte uitslag van de Europese verkiezingen.

De sociaaldemocratische partij die sinds 1997 aan de macht is, kampt met de slechtste verkiezingsresultaten sinds 1910.

Volgens Bob Ainsworth, staatssecretaris van Defensie was er ''geen steun'' voor de roep tot aftreden. De vergadering gaf blijk van ''overweldigende'' steun voor de premier, die bij aankomst een applaus kreeg van de volksvertegenwoordigers.

Eenheid

Brown zegt zelf niet te willen opstappen. Hij pleit voor eenheid en denkt dat vervroegde verkiezingen nu niet op de plaats zijn. Het oplossen van economische problemen gaat volgens Brown voor. Ook vindt hij het niet nodig om op te stappen naar aanleiding van een declaratieschandaal.

De belastingbetaler bleek te hebben betaald voor de meest vreemde uitgaven van parlementariërs en ministers. De bonnetjes bleken ingediend voor rente op leningen die al waren afgelost, het herstel van een privétennisbaan, badkuipstoppen, kattenvoer en pornofilms.

Aftreden

De burger rekende donderdag tijdens de Europese verkiezingen hard af met Labour. De partij kreeg iets meer dan 15 procent van de stemmen en werd ingehaald door de Conservatieven en de rechtse anti-Europese Onafhankelijkheidspartij (UKIP). Voor de tweede keer in korte tijd galmde de roep om af te treden door Downing Street 10.

Een aantal Labour-leden viel Brown maandag wel af. Zo besloot staatssecretaris van Landbouw en Milieu Jane Kennedy het kabinet de rug toe te keren.

Kennedy zei al langer ontevreden te zijn over de manier waarop Brown politiek bedrijft: ''Het is een stijl waar ik me al mijn hele leven tegen verzet. Het is niet het soort politiek waar ik mee geassocieerd wil worden.''

Rust

Brown had na het vervangen van zes ministers gehoopt dat de rust in de tent zou terugkeren. Maar maandag verzette niet alleen Kennedy zich tegen zijn leiderschap. Andere kopstukken herhaalden deze boodschap op de partijbijeenkomst.

Toch was de toon meer timide dan voor de bijeenkomst. Lagerhuislid Barry Sheerman: ''Als de premier zich houdt aan wat hij zegt, dan zullen degene die kritiek hebben geleverd, zich voorlopig koest houden.''

Steeds meer kiezers willen nieuwe verkiezingen. Uit de laatste peiling bleek 62 procent van de stemgerechtigden zo snel mogelijk naar de stembus te willen. Uit diezelfde peiling bleek dat de Conservatieven dan een enorme zege zouden behalen.