BARCELONA - Omar Bongo Ondimba, de president van Gabon, is maandagochtend overleden in de Quiron-kliniek in Barcelona. Dat heeft de Gabonese premier Jean Eyeghe Ndong bekendgemaakt.

De 73-jarige politicus, een van de langstzittende staatshoofden ter wereld, stierf naar verluidt aan darmkanker.

De bevolking van Gabon werd via de staatstelevisie op de hoogte gebracht van het overlijden van Bongo. Vicepremier Georgette Koko riep de inwoners van het land op kalm en verenigd te blijven.

Door olievelden voor de kust is Gabon een van de rijkste landen van Afrika, maar de olie-inkomsten zijn grotendeels verdwenen in de zakken van de elite rond Bongo. Het merendeel van de bevolking leeft in armoede.

Rouw

Gabon heeft dertig dagen van nationale rouw afgekondigd. Daarna worden presidentsverkiezingen gehouden. Bongo's zoon Ali Ben Bongo, de huidige minister van Defensie, wordt genoemd als opvolger.

In de nacht van zondag op maandag meldden Franse media al dat de 73-jarige Bongo zou zijn overleden. Vanwege de berichten heeft Gabon de Franse ambassadeur op het matje geroepen.

''De hele internationale gemeenschap heeft met verbijstering en verontwaardiging de onjuiste nieuwsberichten gevolgd'', aldus de Gabonese onderminister van Buitenlandse Zaken Noel Nelson Massone.

Kolonie

Bongo stond sinds 1967 aan het roer in Gabon, een voormalige Franse kolonie in het westen van Afrika. Hij is daarmee een van de langst regerende staatshoofden ter wereld. Alleen de Thaise koning Bhumibol en de Britse koningin Elizabeth II zijn langer aan de macht.