DEN HAAG - De PvdA moet bij zichzelf te rade gaan en dicussie voeren over wat er moet gebeuren.

De PvdA heeft een duidelijke, sterke leider nodig en er moet serieuzer dan voorheen worden gesproken over de koers van de partij.

Dat zei partijprominent Jan Pronk maandag naar aanleiding van het verlies van de PvdA bij de Europese verkiezingen.

Hij noemde Bos een goede minister van Financiën en een goed manager. Maar hij zei ook: ''Hij is de afgelopen weken niet de leider van de PvdA geweest.''

Combineren

Volgens Pronk is dat ook moeilijk te combineren. ''Mensen willen zich herkennen door een duidelijke leider die niet gebonden is aan het manager zijn'', zei hij.

''Een sterke leider, dat spreekt aan en dat haalt mensen naar de stembus.'' Als voorbeeld noemde hij de Franse president Nicolas Sarkozy en de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

Volgens de oud-minister van Milieu heeft de partij ook onvoldoende ''aansprekende mensen'' in de Tweede Kamer.

Politici als Jan Schaeffer en Marcel van Dam zouden volgens hem op een heel andere manier gedebatteerd hebben met iemand als Geert Wilders. ''We gaan er een beetje onderdoor. We durven te weinig.''

Beetje flauw

In een reactie noemde Wouter Bos de kritiek van Jan Pronk ''een beetje flauw''. Bos wees er fijntjes op dat Pronk degene was die het verkiezingsprogramma had geschreven voor de verkiezingen, waarbij de PvdA kelderde van zeven naar drie zetels in het Europees Parlement.

Pronk was voorzitter van de commissie die het programma voor die verkiezingen schreef. In het radioprogramma Stand.nl zei hij dat de pro-Europese boodschap uit het PvdA-programma niet echt verschillend was van die van GroenLinks en D66, de twee partijen die winst boekten bij de verkiezingen van afgelopen week.

Volgens Pronk is de boodschap echter in de campagne-activiteiten onvoldoende naar voren gekomen.

Verlies

Wouter Bos wees op het verlies van socialisten in veel Europese landen zondag. In het Europarlement zakte de partij van 215 naar 159 zetels.

''Treurig'', zei hij. ''Natuurlijk is er van land tot land onderscheid, maar de grote lijn is dat mensen zich kennelijk onzeker voelen door zaken als globalisering.''

Bos ziet echter oplossingen: ''Hard werken en vasthouden aan onze overtuiging. En niet makkelijk opgeven!''