DEN HAAG - Het kabinet trekt volgend jaar 50 miljoen euro extra uit om werkgevers die meebetalen aan de kinderopvang van hun personeel fiscaal tegemoet te komen. Dat staat volgens ingewijden in het belastingplan voor volgend jaar van staatssecretaris Wijn van Financiën, dat op prinsjesdag verschijnt. De maatregel is speciaal bedoeld voor kleine bedrijven.

Op dit moment hebben alleen bedrijven die minimaal 21.500 euro per jaar bijdragen aan de kinderopvang van hun werknemers recht op een fiscale tegemoetkoming. Van wat zij meer betalen dan dat bedrag mogen ze 30 procent aftrekken. Bedrijfjes met slechts enkele personeelsleden profiteren niet van deze aftrek, omdat zij het drempelbedrag van 21.500 euro niet halen.

Daarom wil Wijn voor hen een speciale regeling in het leven roepen. Kleine bedrijven mogen het geld dat zij in kinderopvang steken tot aan het drempelbedrag voor 50 procent van de belasting aftrekken. Overigens gaat het hierbij om een overgangsmaatregel voor een jaar. Volgend jaar verdwijnt de fiscale aftrek voor bedrijven die meebetalen aan kinderopvang. In plaats daarvan komt er een subsidieregeling voor werkgevers.