AMSTERDAM - In Nederland is de eerste besmetting van de Mexicaanse griep van mens-op-mens vastgesteld.

Een vader die het griepvirus in de Verenigde Staten heeft opgelopen, heeft zijn kind besmet. Dat meldt het RIVM maandag.

Ook een 18-jarige medewerkster van een winkel heeft het virus gekregen. Ze liep de griep op via haar collega. Ook die was op vakantie in de VS.

Beide slachtoffers zijn behandeld en maken het goed, meldt het ministerie van VWS.

Besmettingen

De afgelopen dagen zijn er in Nederland tien gevallen van griep bijgekomen. In totaal zijn nu twintig mensen in Nederland besmet geraakt met Mexicaanse griep.

Het RIVM laat weten te verwachten dat het aantal besmettingen nog verder zal oplopen.

In andere Europese landen zijn al sinds langere tijd gevallen bekend van mensen die de griep hebben gekregen door contact met reizigers. Het aantal nieuwe gevallen in Europa neemt fors toe.

Alert

Het RIVM vraagt reizigers die terugkeren uit een land waar de Mexicaanse griep veel voorkomt, alert te zijn.

Bij griepachtige verschijnselen of koorts adviseert het RIVM contact op te nemen met de huisarts.

Wereldwijd

De Mexicaanse griep is wereldwijd vastgesteld bij 25.288 mensen. Van hen zijn 139 mensen aan de ziekte overleden.

Meer dan de helft van de besmettingen (13.217) is geconstateerd in de Verenigde Staten. Mexico heeft met 106 doden de meeste griepslachtoffers. In Nederland is de ziekte vastgesteld bij twintig mensen. Twee van hen hebben het virus in eigen land opgelopen.

Canada

Gedurende het weekeinde is de Mexicaanse griep ontdekt bij 320 mensen in Canada, waardoor het aantal besmettingen in dat land boven de tweeduizend uitkwam. In Australië komt het aantal griepgevallen boven de duizend uit.

De Mexicaanse griep, ook wel H1N1 genoemd, is een menselijk virus dat een mengsel is van het 'gewone' griepvirus, het vogelgriepvirus en het varkensgriepvirus.