HAARLEM - De politierechter in Haarlem heeft maandag de 28-jarige Mahir M. uit Zwolle veroordeeld tot bijna 2,5 maand celstraf voor het mishandelen van een politieman.

De man beet de agent in zijn bovenbeen. De rechter noemde dit ''ernstig''.

De straf is gelijk aan de eis van justitie. ''U hebt dwars door de broek van de agent heengebeten, dan is het een harde beet geweest'', concludeerde de rechter.

De politie pakte de man op 29 maart op, omdat hij onder invloed van xtc-pillen in Haarlemmermeer over de rijksweg A4 wandelde. Toen hij geboeid in een politiebusje zat, ging de man volledig door het lint.

Hij beledigde en bespuugde politiemensen. M. beweerde dat hij was gaan bijten uit nood. Hij zei dat hij geen lucht meer kon krijgen toen de politieagent hem in bedwang hield.

Herhaling

De man kreeg de straf ook voor het intrappen van een celdeur op het politiebureau in Hoofddorp. De zwakbegaafde man was volgens deskundigen enigszins toerekeningsvatbaar. Zij achten de kans op herhaling groot, omdat hij drugs en alcohol gebruikt.

De officier van justitie vond dat M. zich ernstig had misdragen tegen de politie. ''Die mensen doen gewoon hun werk.'' In het verleden is hij al vaker veroordeeld voor bedreiging en verzet tegen politiemensen.

Psychose

Zijn advocaat vond dat de man niet vervolgd zou moeten worden, omdat hij volgens haar een psychose had toen hij de agent beet. M. heeft zijn straf inmiddels in voorarrest al uitgezeten.