SCHIPHOL - De Koninklijke Marechaussee heeft zaterdag de van terrorisme verdachte S.B. op Schiphol aangehouden. De man stond op verzoek van de Turkse autoriteiten internationaal gesignaleerd. B. werd maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Turkije wil zijn uitlevering.

Zijn advocaat V. Koppe bevestigt maandag dat B. is gearresteerd en dat hij inmiddels is voorgeleid. De man blijft nog vastzitten, zo bleek na de voorgeleiding.

De raadsman laat verder weten dat zijn cliënt een journalist is die inmiddels de Nederlandse nationaliteit heeft. De man woont in Amsterdam. "Hij is politiek actief", beaamt Koppe. Zijn cliënt zou lid zijn van de TDP, de Turkse Revolutionaire Partij.

Volgens betrouwbare bronnen uit opsporingskringen stond B. gesignaleerd voor valsheid in geschrifte en deelname aan een terroristische organisatie. Hij zou volgens de Turkse informatie hoog in de organisatie van die terroristische beweging staan en veel criminele antecedenten hebben.

Uit de Turkse informatie blijkt dat de terroristische activiteiten te maken hebben met gewapende acties in de Giresun-regio in Turkije (aan Zwarte Zee). Deze Turkse organisatie werkt nauw samen met de vroegere PKK, inmiddels Kadek genoemd. B. treedt regelmatig op in media die pro-PKK zijn, vooral als commentator.

De Koerdische rebellengroepering PKK vecht sinds 1985 voor een onafhankelijk Koerdistan in het zuidoosten van Turkije. Sinds die tijd zijn zeker 32.000 mensen, het merendeel Koerden, omgekomen bij geweld. Sinds PKK-leider Öcalan na zijn gevangenneming in 1999 opriep tot een wapenstilstand, is het aantal slachtoffers gedaald.

Vorige week zeiden Koerdische strijders het staakt-het-vuren op. Volgens persofficier van justitie E. Hartjes uit Haarlem zijn er nog geen officiële stukken van de Turkse autoriteiten binnen.

"Daarom kunnen we nog geen inhoudelijke mededelingen doen. De aanhouding is verricht op basis van de signalering", stelt Hartjes. Volgens hem is het nu wachten op een officieel uitleveringsverzoek van Turkije.